Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Career Services Law Beroepsmogelijkheden
Header image Met recht aan het werk!

Even voorstellen: alumnus Siep Jan de Haan

Datum:19 november 2020
Siep Jan de Haan
Siep Jan de Haan

Even voorstellen

Ik zal mij even kort voorstellen. Mijn naam is Siep Jan de Haan en ben sinds 2018 werkzaam als advocaat bij DOKK Advocaten in Amsterdam. Het is alweer meer dan vier jaar geleden dat ik Rechten studeerde in mijn vertrouwde studentenstad Groningen. Ik denk nog vaak met weemoed terug aan mijn studiejaren: de liters koffie die zijn gedronken in de kantine van het Harmoniegebouw, het Academiegebouw en de UB om te blokken voor tentamens; de borrels en vooral ’s avonds samen eten met medestudenten om vervolgens nog de stad te verkennen tot in de late uren.

 Als ik terugkijk op mijn studententijd zou ik mijzelf willen omschrijven als een actieve student. Zo was ik student-ambassadeur van de RUG, student-assistent bij de infobalie Rechten en volgde ik een traject aan het Honours College. Ik greep alle mogelijkheden aan om zoveel mogelijk uit mijn studententijd te halen. Ik ben blij dat ik dat gedaan heb en dat de RUG mij deze mogelijkheden heeft geboden, omdat ik hiermee zeer veel (praktische) (werk)ervaring heb opgedaan.

Mijn studietijd

Ik heb de bachelor Rechtsgeleerdheid gevolgd aan de RUG. Dit was voor mij toentertijd een gemakkelijke keuze, omdat ik al mijn opties wilde openhouden en ook breed geïnteresseerd was in het recht. De bachelor Rechtsgeleerdheid gaf nog voldoende opties om in de master pas een keuze te maken. Vanwege mijn goede resultaten kreeg ik ook de mogelijkheid om tijdens mijn bachelor het Honours traject te volgen, met een verdiepend deel in het recht en verbredend interdisciplinair programma. Het betekende dat ik vakken mocht volgen aan de andere faculteiten van de RUG. Ook betekende het traject dat je in aanraking kwam van met studenten van andere faculteiten. Erg leuk omdat je als rechtenstudent anders snel in de bubbel van je eigen faculteit blijft hangen. Op deze wijze heb ik ook veel andere mensen leren kennen. 

Na mijn bachelor twijfelde ik erg welke masterrichting ik moest kiezen. Enerzijds vond ik strafrecht heel erg interessant en aansprekend, maar gaandeweg mijn studie kwam het besef dat de strafrechtpraktijk mij minder aantrekkelijk leek. Ik heb daarom de master strafrecht met name gevolgd vanuit maatschappelijke interesse en heb bovendien nog een wetenschappelijk artikel mogen schrijven over levenslang gestraften.[1] Anderzijds sprak het privaatrecht mij heel erg aan. Ik kon mijzelf heel snel verliezen in een ingewikkelde privaatrechtelijke casus om daarna vervolgens te beoordelen wat de beste juridische oplossing zou zijn. Aangezien ik geen keuze kon maken heb ik beide afstudeerrichtingen gevolgd in één master.

Mijn masterscriptie was ook een project geworden waarin ik veel tijd heb gestoken, ik denk meer dan de gemiddelde rechtenstudent. Ik heb een rechtsvergelijkend onderzoek gedaan naarhet minimumloon van Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Aanvankelijk dacht ik dat het minimumloon in al deze West-Europese landen al zeer lang bestond, maar met name Duitsland en het Verenigd Koninkrijk kennen nog een betrekkelijk korte historie van het minimumloon. Daarmee vond ik mijn scriptie - naast het feit dat ik van mijn beoordelaars van de RUG een hoog resultaat heb gekregen (8,5) - van zodanige waarde dat ik mijn scriptie heb ingestuurd voor de scriptieprijs van de Sociaal Economische Raad. Mijn scriptie schopte het tot de laatste acht.

Aan het werk! 

Op dit moment werk ik als advocaat bij DOKK Advocaten. Het is een niche-kantoor dat zich met name bezighoudt met bestuursrecht, omgevingsrecht en bouwrecht. In de advocatuur zie je steeds meer dat advocaten zich specifiek richten op een paar rechtsgebieden en daarin specialiseren. Ik vind dat een positieve ontwikkeling omdat het recht er niet eenvoudiger op wordt. Je wilt als cliënt de beste advocaat die je deskundig kan adviseren en naar de beste oplossing kan leiden.

Ik vond het belangrijk om tijdens mijn studie goed rond te kijken. Ik heb daarom ook een stage gelopen bij de Afdeling Strafrecht van de rechtbank Noord-Nederland, locatie Groningen. Daar heb ik nader onderzoek gedaan naar zedelijkheidswetgeving en meegelopen met verschillende zedenzaken. Daarna heb ik stagegelopen bij DOKK Advocaten en ben ik erachter gekomen dat de advocatuur mij erg aanspreekt. Na mijn afstuderen kon ik meteen aan de slag als juridisch medewerker bij DOKK Advocaten.

Het kantoor sloot in eerste instantie niet aan bij mijn masterkeuze omdat ik geen master Staats- en bestuursrecht op zak had. Wat ik wel heb gezien is dat de praktische kanten van de advocatuur vooral geleerd worden in de praktijk. De basis van het bestuursrecht heb ik tijdens mijn bachelor geleerd en kunnen toepassen in mijn werk. Het overige deel van het bestuursrecht heb ik tijdens mijn stage, juridisch medewerkerschap en mijn periode als advocaat-stagiair, zelf onder de knie moeten krijgen. Onder andere de Beroepsopleiding Advocatuur is daarbij ook erg van pas gebleken. De opleiding fungeert als een soort snelkookpan om samen met andere advocaat-stagiaires alle inhoudelijke en procedurele aspecten van de advocatuur te leren.

In mijn volgende blog zal ik jullie meenemen in een dag in mijn werkleven, zodat ik ook inhoudelijk meer kan vertellen over het ambt van advocaat en de uitdagingen die het vak met zich meebrengt.

[1]De Haan 2017, ‘De Commissie herziening Gratieregeling. Over de rolverdeling tussen koning en minister en voorwaardelijke gratie’, DD2017/24.