RUG-gebouwen: de Harmonie
De Rijksuniversiteit Groningen is meer dan alleen het Academiegebouw zoals we dat nu kennen. In deze serie, gebaseerd op de podwalk en het boekje In het spoor van de Academie , zetten we verschillende gebouwen (en een kunstwerk) van de RUG en hun geschiedenis in het zonnetje. In deze aflevering: De Harmonie.
Vroeger was hier de Sociëteit De Harmonie gevestigd waar gemusiceerd werd. Er was een grote concertzaal, wereldberoemd vanwege de goede akoestiek. In 1973 werd het gebouw, dat in slechte staat verkeerde, gedeeltelijk gesloopt. De rest bleef behouden en uitgebreid met nieuwbouw. De voorgevel werd gerestaureerd en is nu het front van het in 1988 in gebruik genomen gebouw van de faculteiten Letteren en Rechtsgeleerdheid. De rechtenfaculteit is inmiddels verhuisd naar het Rölinggebouw. De letterenfaculteit is in het Harmoniecomplex gebleven. Ze telt ruim 5.000 studenten en 700 medewerkers.

Midden op het plein staat een kunstwerk van Marthe Röling. De polyester wimpel symboliseert de wisselwerking tussen student en docent. Te lezen zijn de woorden ‘non scholae, sed vitae’, afgeleid van een spreuk van de Romeinse wijsgeer Seneca. Het betekent dat wij niet leren voor de school, maar voor het leven.
Boven het timpaan van het Harmoniegebouw zijn twaalf gouden uilen te zien. Ze zijn een eerbetoon aan de Griekse godin Pallas Athena. Om haar wijsheid te benadrukken wordt ze vaak afgebeeld met een uil. De uilen zijn met bladgoud bewerkt, de ogen hebben verschillende kleuren, wat staat voor individuele wijsheid.
Het borstbeeld op het pleintje vóór de Harmonie is een ode aan Aletta Jacobs, gemaakt door beeldhouwster Theresia van der Pant. Het toont de vastberadenheid van deze wegbereider voor latere generaties vrouwelijke studenten. Aletta uit Sappemeer was niet alleen de eerste vrouwelijke student aan een universiteit in Nederland. Maar later was ze óók de eerste afgestudeerde vrouwelijke arts én ook nog eens de eerste promovenda. Dat was in 1879, eveneens aan de Groninger universiteit.
Meer weten?
Bekijk op onze overzichtspagina de edities over het Academiegebouw, het Ubbo Emmius-monument, de Universiteitsbibliotheek, het Rölinggebouw, het voormalig Laboratorium voor Hygiëne, het voormalig Sterrenkundig Laboratorium, het Archeologisch Instituut, het Huis met de 13 Tempels, de Oude Rechtbank, het Bestuursgebouw en de Faculteit Wijsbegeerte.
Ben je geïnteresseerd in de gebouwen en geschiedenis van de RUG? Je kunt de podwalk ‘In het spoor van de Academie’ gratis downloaden. Ga naar de App Store (Apple) of Google Play (Android) en zoek ‘Op stap met Aletta’. En bij de I-shop (universiteitswinkel) is het wandelboekje ‘In het spoor van de Academie’ verkrijgbaar voor € 9,95: www.rug.nl/winkel.
Laatst gewijzigd: | 03 juni 2025 16:34 |
Meer nieuws
-
02 juli 2025
Relinde Weil herbenoemd als lid van Raad van Toezicht RUG
Het heeft de Minister behaagd Relinde Weil te benoemen voor een tweede termijn als lid van de Raad van Toezicht RUG.
-
01 juli 2025
Khalaf Alkhalaf Alumnus van het Jaar 2025
Khalaf Alkhalaf is verkozen tot Alumnus van het Jaar 2025 van de RUG. Hij krijgt de prijs voor zijn inzet voor een goede opvang en begeleiding van vluchtelingen in Nederland en de inspirerende manier waarop hij zijn ervaringen en kennis deelt met...