RUG-gebouwen: de Grote Rozenstraat
De Rijksuniversiteit Groningen is meer dan alleen het Academiegebouw zoals we dat nu kennen. In deze serie, gebaseerd op de podwalk en het boekje In het spoor van de Academie , zetten we verschillende gebouwen (en een kunstwerk) van de RUG en hun geschiedenis in het zonnetje. In deze aflevering: de Grote Rozenstraat.
De Grote Rozenstraat is de ‘GMW-straat’ bij uitstek, omdat aan weerszijden veel gebouwen van de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen staan. Vooral aan de noordzijde ligt een ensemble van oude en nieuwe gebouwen, die met elkaar verbonden zijn en samen een complex vormen. Ze dragen de namen van grootheden uit het universitaire verleden.

Nummer 3: Van Geldergebouw
Dit gebouw is genoemd naar Leon van Gelder, een van de grondleggers van de onderwijskunde. Hij is bekend vanwege het Middenschoolexperiment in de jaren zeventig van de vorige eeuw.
Nummer 15/17: Snijdersgebouw
Dit gebouw is genoemd naar de psycholoog Jan Snijders. Op nummer 17 bevond zich vroeger het Laboratorium Chemicum anno 1814, dat later is verhuisd naar de Bloemsingel. Op de gevelsteen staat te lezen dat hiernaast het Pharmaceutische Laboratorium uit 1880 stond, ongeveer op de plaats waar in 1626 het huis van Munting, de stichter van de hortus, gelegen was.
Nummer 19: Gadourekgebouw
Dit gebouw is genoemd naar de Tsjechisch-Nederlandse socioloog Ivan Gadourek. Samen met de belendende gebouwen is dit het onderkomen van de Groningse sociologen.
Nummer 38: Nieuwenhuisgebouw
Aan de overkant, dus op een even nummer (38), bevindt zich het Nieuwenhuisgebouw. Dit was vroeger het onderkomen van de Christelijke HBS, later Wessel Gansfort College. In de jaren tachtig was het Instituut voor Geschiedenis er gevestigd, maar nu zitten er pedagogen. Hendrik Nieuwenhuis was de eerste Groningse hoogleraar in de pedagogiek.
Achter het Nieuwenhuisgebouw staat een ultramodern ambulatorium. Het is een soort laboratorium dat is ingericht als woonkamer. Hier kunnen kinderen worden geobserveerd voor onderzoeksdoeleinden. Dat gebeurt met een camera, terwijl ze aan het spelen zijn.
Nummer 31: Boumangebouw
De naamgever is de historicus-socioloog Pieter Jan Bouman, onder meer bekend van de internationale bestseller Revolutie der eenzamen uit 1953: een historische beschrijving aan de hand van individuele verhalen. Zoals op de gevel te lezen is, was dit pand vroeger het Botanische Laboratorium, opgeleverd in 1899.
Meer weten?
Bekijk op onze overzichtspagina de edities over het Academiegebouw, het Ubbo Emmius-monument, de Universiteitsbibliotheek, het Rölinggebouw, het voormalig Laboratorium voor Hygiëne, het voormalig Sterrenkundig Laboratorium, het Archeologisch Instituut, het Huis met de 13 Tempels, de Oude Rechtbank, het Bestuursgebouw en de Faculteit Wijsbegeerte.
Ben je geïnteresseerd in de gebouwen en geschiedenis van de RUG? Je kunt de podwalk ‘In het spoor van de Academie’ gratis downloaden. Ga naar de App Store (Apple) of Google Play (Android) en zoek ‘Op stap met Aletta’. En bij de I-shop (universiteitswinkel) is het wandelboekje ‘In het spoor van de Academie’ verkrijgbaar voor € 9,95: www.rug.nl/winkel.
Laatst gewijzigd: | 06 mei 2025 15:10 |
Meer nieuws
-
24 maart 2025
RUG 28e in World’s Most International Universities 2025 ranglijst
De Rijksuniversiteit Groningen is door Times Higher Education gerangschikt op de 28e plek in de World’s Most International Universities 2025 ranglijst. Daarmee laat de RUG instellingen als MIT en Harvard achter zich. De 28e plek betekent een stijging...
-
05 maart 2025
Vrouwen in de wetenschap
De RUG viert Internationale Vrouwendag met een bijzondere fotoserie: Vrouwen in de wetenschap.
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. In de podcast gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden...