Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

RUG en Wetterskip Fryslan dagen jongeren uit met klimaatadaptatieprijsvraag

Jongeren van 15 - 24 jaar gezocht voor de Citizen Climate Adaptation Award
05 november 2020

Het klimaat verandert en er wordt nog onvoldoende gedaan om de temperatuurstijging te voorkomen. De mensheid moet zich aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering; klimaatadaptatie. Campus Fryslân van de Rijksuniversiteit Groningen en het Friese waterschap Wetterskip Fryslân dagen jongeren uit om met de Citizen Climate Adaptation Award na te denken over de samenleving in een klimaatbestendig Nederland. Er zijn twee prijsvragen: ‘de klimaatbestendige stad’ voor jongeren uit heel Nederland tussen de 15-18 jaar, en ‘bouwen aan een klimaatproof Nederland’ voor de leeftijdscategorie 19-24 jaar.

Opdrachten

Voor de prijsvraag over de klimaatbestendige stad kunnen jongeren oplossingen aandragen voor twee problemen: hittestress en wateroverlast in steden. Ze kunnen daarvoor een voorstel schrijven, een filmpje maken, een enquête bouwen of iets anders creatiefs doen. Ook deelnemers aan de tweede prijsvraag, waarin zij mee mogen denken over een klimaatproof Nederland in het jaar 2100, kunnen op allerlei manieren oplossingen aandragen.

Uitreiking

De Citizen Climate Adaptation Award bestaat uit geldprijzen die op zaterdag 23 januari 2021 in Leeuwarden worden uitgereikt. De jury maakt in eerste instantie bekend welke drie kandidaten per leeftijdscategorie de hoogste jurybeoordeling hebben gekregen. Zij worden uitgenodigd om voorafgaand aan de prijsuitreiking hun projectidee kort te presenteren. Op de 23e vinden meerdere activiteiten plaats in het kader van de internationale klimaattop voor klimaatadaptatie, waaronder een bezoek van Ban Ki-moon aan RUG/Campus Fryslân ter ere van de nieuwe Advanced certificate course Climate Adaptation Governance.

Over de prijs

De Citizen Climate Adaptation Award van Wetterskip Fryslân en RUG/Campus Fryslân is ter ere van het werk van voormalig dijkgraaf Paul van Erkelens. Het is een burgerwetenschapsprijs die vanaf 2021 eens per 2 jaar wordt uitgereikt aan jongeren in de leeftijd 15-24 jaar die vernieuwende ideeën aandragen over klimaataanpassing. Het doel van de Citizen Climate Adaptation Award is bewustzijn creëren rond het thema klimaatadaptatie en jongeren aanmoedigen om oplossingen te onderzoeken. Meedoen kan door voor 10 december a.s. een deelnameformulier in te vullen via rug.nl/cf/klimaatadaptatieprijs.

Climate citizen adaptation award 2021
Laatst gewijzigd:06 november 2020 11:52
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 02 april 2024

    Is meer data altijd beter?

    Xiaoyao Han onderzoekt de toegevoegde waarde van big data en bestudeert hoe de opeenstapeling van gegevens ons wetenschappelijk inzicht verrijkt.