Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Het gemiddelde kind bestaat niet - Onderzoeksproject Ieder Kind is Anders van de RUG van start

04 september 2020

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen willen met het project 'Ieder Kind is Anders' laten zien dat ieder kind, iedere jongere, en iedere ouder anders is en dat niet iedereen ‘gemiddeld’ kan, wil en hoeft te zijn. Zij proberen met een grote online studie de verschillen in psychische gezondheid van Nederlandse kinderen beter te begrijpen, zónder hen in hokjes in te delen.

Het opvoeden van een kind gaat gepaard met twijfels. Ouders vragen zich af of hun kind wel mee kan komen op school, of hun kind gelukkig is, of eenzaam. Ook twijfelen ouders of ze het zelf wel ‘goed’ doen in hun opvoeding. Kinderen worden vaak met elkaar vergeleken, bijvoorbeeld met groeicurves en lesprogramma’s. Ze worden allemaal langs dezelfde meetlat gelegd. Geen enkel kind ontwikkelt zich op dezelfde manier, maar toch blijven we kinderen vergelijken met een ‘gemiddeld’ kind. De Groningse onderzoekers gaan juist op zoek te gaan naar de verschillen.

“Psychische gezondheid is meer dan alleen de afwezigheid van klachten” aldus onderzoekster Anne Margit Reitsema. “Het ene kind maakt zich bijvoorbeeld snel zorgen en ziet vaak beren op de weg, terwijl een ander kind een geboren optimist is. Maar dat eerste kind is door zijn pessimisme ook beter voorbereid als er wél iets misgaat. Zo heeft ieder kind unieke krachten en kwetsbaarheden.”

IKIA Positieve en negatieve gevoelens

Evenwicht

Iedereen heeft dus krachten en kwetsbaarheden, maar hoe vinden kinderen en jongeren hierin een evenwicht? Wat maakt hen gelukkig, ondanks dat er soms problemen zijn? Anne Margit: “Deze vragen willen wij met ons onderzoek beantwoorden, maar dit zijn ook de vragen die ouders en kinderen zichzelf stellen. Om deze reden krijgen deelnemers aan het onderzoek inzicht in hun persoonlijke resultaten. Zo kun je als ouder bijvoorbeeld jouw manier van opvoeden vergelijken met die van andere Nederlandse ouders.”

IKIA Creativiteit

Online onderzoek

Een voordeel van het onderzoek, zeker in tijden van corona, is dat het helemaal online plaatsvindt: “Dit betekent dat je kunt inloggen wanneer je wilt om vragenlijsten in te vullen, maar ook dat je helemaal anoniem bent.” Nederlandse ouders, kinderen, en jongeren kunnen meedoen: ouders van kinderen tussen de 4 en 18 jaar, en kinderen en jongeren van 8 jaar en ouder. Aanmelden kan via www.iederkindisanders.nl.

Logo Ieder Kind Is Anders
Laatst gewijzigd:04 september 2020 10:33

Meer nieuws