Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Sociale behoeften verschillen nauwelijks per leeftijdsgroep

25 augustus 2020

De vervulling van sociale behoeften, zoals het ontvangen van bevestiging, status of affectie, verschilt maar weinig gedurende iemands leven. Sterker nog, de verschillen binnen een leeftijdsgroep zijn groter dan de verschillen tussen leeftijden. Dat blijkt uit een studie van Groningse onderzoekers in het Journal of Happiness Studies.

Mentaal welzijn

Sociale behoeften en de mate waarin we deze kunnen bevredigen, hebben een grote impact op ons (mentale) welzijn. Wie een grote behoefte heeft aan affectie, maar geen affectie ontvangt van mensen om zich heen, kan daar behoorlijk last van krijgen. Het is daarom belangrijk te weten of die behoeften en de mate ze kunnen worden bevredigd gedurende het leven veranderen.

HoeGekIsNederland

Het onderzoek werd uitgevoerd door Vera Buijs, Bertus Jeronimus, Gerine Lodder, Nardi Steverink en Peter de Jonge van de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen van de RUG. Zij keken naar ingevulde vragenlijsten van meer dan 11.000 respondenten van het onderzoeksproject HoeGekIsNederland tussen de 18 en 87 jaar. Onderzocht werd hoe goed de deelnemers hun behoeften aan bevestiging, status en affectie konden bevredigen.

Weinig variatie tussen leeftijdsgroepen

De verwachting was dat deze mate van vervulling aanzienlijk zou verschillen per leeftijdsgroep. Het tegendeel bleek waar: de mate waarin respondenten een behoefte vervulden was bijna hetzelfde bij alle leeftijdsgroepen. Oftewel: jongeren ontvangen gemiddeld evenveel bevestiging, status en affectie als ouderen. Daarnaast droeg de vervulling van de behoeften even veel bij aan geluk voor alle leeftijdsgroepen. Dit wijst erop dat deze behoeften voor alle leeftijden even belangrijk zijn.

Veel variatie tussen individuen

Wat ook opviel was dat er binnen de leeftijdsgroepen veel variatie te zien was in hoeverre een bepaalde behoefte vervuld was, maar dat deze verdeling vrijwel hetzelfde was bij alle verschillende groepen. Dit lijkt erop te wijzen dat het vervullen van sociale behoeften sterk verschilt per individu, maar dat leeftijd hier geen verklaring voor is.

Meer informatie

Laatst gewijzigd:16 juni 2022 16:08
View this page in: English

Meer nieuws

  • 05 maart 2024

    'Ook grijze muizen kunnen creatief zijn'

    Organisatiepsycholoog Eric Rietzschel onderzoekt creativiteit op de werkvloer. Volgens hem helpt creativiteit ons om verder te komen, maar is er ook een negatieve kant.

  • 31 januari 2024

    Laura Batstra strijdt op social media tegen stoornisdenken 

    Hoogleraar orthopedagogiek Laura Batstra zet zich in tegen stoornisdenken en overmedicalisatie. Dat doet ze onder andere door posts op social media. Hoewel het soms vechten tegen de bierkaai lijkt, gelooft Batstra dat een hoop kleine acties...

  • 26 januari 2024

    Vader in de gevangenis: Wat voor impact heeft dat op het gezin?

    Hoewel zo’n 28.300 kinderen in Nederland een vader in de gevangenis hebben, is er slechts beperkt onderzoek naar de impact hiervan op het gezin gedaan. Socioloog Simon Venema − onderzoeker bij Verslavingszorg Noord Nederland en verbonden aan de...