Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Uitkomst overleg RUG, Provincie Fryslân en Gemeente Leeuwarden over Campus Fryslân

27 februari 2020

Op maandag 24 februari heeft een bestuurlijk overleg plaatsgevonden tussen vertegenwoordigers van de Rijksuniversiteit Groningen, gedeputeerde De Rouwe van de provincie Fryslân en wethouder Douwstra van de gemeente Leeuwarden ter voorbereiding op de zogenaamde 'tussenbalans' in de tweede helft van 2020. Dit is eind 2015 bij de subsidieverlening door provincie en gemeente aan de RUG voor de opbouw van RUG/Campus Fryslân in de periode 2016-2023 overeengekomen. De RUG heeft bevestigd dat zij voornemens is om de faculteit een duurzaam onderdeel te laten zijn van de Universiteit van het Noorden-strategie. Na afloop van de subsidieperiode zijn eventuele financiële risico's voor de RUG.

In het overleg is het plan van aanpak voor de verdere uitbreiding van onderwijsprogramma's en de studenteninstroom in de tweede helft van deze periode besproken. Alle partijen zien een uitstekende toekomst voor Campus Fryslân, ook als het langer mocht duren dan oorspronkelijk gedacht om de beoogde studentenaantallen te realiseren.

Zowel provincie als gemeente steunen het initiatief voor een tweede bacheloropleiding in Leeuwarden, op gebied van Data Science and Society. Dit kan een belangrijke bijdrage leveren aan een van de stuwende, techniek gerichte onderdelen van de Friese economie. Campus Fryslân werkt verder aan nieuwe masterprogramma's en korte onderwijsprogramma's (zoals Advanced Certificate Courses), die men verwacht in de jaren 2021 en verder te kunnen starten. In het nieuwe Strategieplan 2020-2025 van de Rijksuniversiteit Groningen wordt interdisciplinaire samenwerking belangrijker. In dit kader worden inhoud en organisatie het komend halfjaar verder uitgewerkt door Campus Fryslân. Dit is onderdeel van de input voor genoemde tussenbalans dit najaar.

Verdere input daarvoor is een eerste analyse van de regionale impact van de research- en overige activiteiten van Campus Fryslân in de eerste jaren van zijn bestaan en de potentie voor de komende jaren. Hiervoor wordt gezamenlijk een extern onderzoek uitgezet dat na de zomer gereed is. In het najaar wordt het resultaat van de tussenbalans in een nieuw bestuurlijk overleg besproken.

Laatst gewijzigd:12 maart 2020 21:18
View this page in: English

Meer nieuws

  • 02 april 2024

    Is meer data altijd beter?

    Xiaoyao Han onderzoekt de toegevoegde waarde van big data en bestudeert hoe de opeenstapeling van gegevens ons wetenschappelijk inzicht verrijkt.

  • 29 januari 2024

    Duurzaam gedrag? Informatie alleen is niet genoeg

    In haar functie als sociaal - en omgevingspsycholoog onderzoekt Josefine Geiger wat mensen motiveert om milieuvriendelijk te handelen. Volgens haar kunnen we als individu veel invloed hebben als we erin slagen om de drempels die we soms ervaren, te...

  • 15 januari 2024

    Autonome wapens verlagen de drempel tot oorlog

    Killer robots? Zelfschietende drones? Het vermoeden bestaat dat in Libië al een autonoom wapensysteem is gebruikt. Maar regulering is er nog steeds niet. Promovenda Taís Blauth doet onderzoek naar de juridische en ethische vragen die deze wapens...