Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Promoveren op artistiek onderzoek straks mogelijk

11 februari 2020

Groningen, 10 februari 2020 - De Hanzehogeschool Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen starten binnenkort met een artistic PhD. Hiermee wordt promoveren in de kunsten mogelijk, waarbij het kunstwerk een integraal onderdeel van het eindproduct is. Op maandag 10 februari tekenen bestuurders van de RUG en HG een convenant om deze samenwerking kracht bij te zetten.

Groningen Research Arts and Society Platform

De Hanzehogeschool Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) werken samen binnen het onderzoeksplatform GRASP (Groningen Research Arts and Society Platform). Met het platform willen beide instituten elkaar versterken op het gebied van onderwijs en onderzoek op het gebied van kunst en samenleving. Een belangrijk onderdeel van die samenwerking is de mogelijkheid om een artistic PhD te behalen.
Artistiek onderzoek levert unieke kennis en methodieken binnen het onderzoeksgebied van kunst en samenleving. Deze kennis kan daarnaast van waarde zijn voor onderzoekspraktijken in andere velden.

Artistic PhD

Het behalen van een artistic PhD is mogelijk bij GRASP en valt onder de Graduate School for Humanities (GSH) van de RUG in samenwerking met Kenniscentrum Kunst & Samenleving van de Hanzehogeschool. De artistic PhD betreft een regulier promotietraject binnen de bestaande promotieregeling van de RUG waarin artistiek werk een integraal onderdeel van het onderzoek vormt. Het is een onderzoekstraject voor beeldend kunstenaars, musici, ontwerpers, dansers, theatermakers en docenten kunsteducatie. Een artistic PhD-traject wordt tenminste begeleid door één promotor van de RUG en één copromotor van het Kenniscentrum Kunst & Samenleving, Hanzehogeschool.

Betrokken partijen

Betrokken vanuit de Hanzehogeschool zijn Kenniscentrum Kunst en Samenleving, Academie Minerva, het Prins Claus Conservatorium. Betrokken vanuit de RUG zijn Research Centre for Arts and Society, de Graduate School for the Humanities (beide Faculteit der Letteren), en het University College Groningen.

x
Laatst gewijzigd:21 april 2020 15:16
View this page in: English

Meer nieuws

  • 25 maart 2024

    Dyslexie: een 'onderschatte' stoornis

    Liset Rouweler is onderzoeker bij het Dyslexiecentrum Groningen. Volgens haar hebben zo'n 1000 tot 1500 studenten aan de RUG dyslexie, desondanks weten velen niet waar ze terechtkunnen. Rouweler en haar team proberen deze groep een handje te helpen...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

  • 04 maart 2024

    Een plantaardige sensor

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...