Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Prof. dr. Dirk Strijker koninklijk onderscheiden

13 juni 2019
Dirk Strijker is een gerespecteerd expert op gebied van plattelandsontwikkeling en het Europese landbouwbeleid.

Donderdag 13 juni werd prof. dr. D. Strijker koninklijk onderscheiden tot Officier in de Orde Van Oranje Nassau. Burgemeester T. Baas van de gemeente Aa en Hunze decoreerde hem in de Blauwe Zaal van het Duisenberggebouw.

Prof. dr. Dirk Strijker

Dirk Strijker (Hoogeveen, 1953), bijzonder hoogleraar Plattelandsontwikkeling en bekleder van de Mansholtleerstoel van de faculteit Ruimtelijke Wetenschappen aan de RUG staat sinds jaar en dag bekend als veelgevraagd, alom gerespecteerd expert op gebied van zowel de plattelandsontwikkeling als het Europese landbouwbeleid. Op uitzonderlijke wijze is hij erin geslaagd wetenschappelijke en maatschappelijke plattelandsvraagstukken regionaal, nationaal en internationaal op de kaart te zetten.

Doorgewinterde expert op het gebied van plattelandsvraagstukken

Dirk Strijker is van huis uit landbouweconoom en heeft door de jaren heen veel onderzoek op dit gebied verricht aan de faculteiten Ruimtelijke Wetenschappen en Economie en Bedrijfskunde van de RUG. Hij wordt alom gezien als expert op het gebied van de economische aspecten van landbouw, landbouwpolitiek en transities die gaande zijn op het platteland. Als bijzonder hoogleraar heeft hij een onderzoeksgroep rondom plattelandsvraagstukken opgezet, gericht op het toegankelijk maken en houden van werkgelegenheid en voorzieningen voor plattelandsbewoners, zodat zij vergelijkbare leefomstandigheden en ontwikkelingskansen hebben als mensen die in stedelijke gebieden wonen. Met deze onderzoeksgroep richt hij zich vooral op boeren en bedrijven, deeltijdondernemerschap van met name vrouwen op het platteland en de zelfredzaamheid van burgers in het buitengebied. Met de inzichten uit zijn onderzoek wil hij extra ondersteuning bieden en uitsluiting voorkomen. Mede dankzij zijn inzet is het samenspel tussen overheden, marktpartijen en burgerinitiatieven en de grenzen van de zelfredzaamheid van burgers verbeterd.

Voortrekker van digitale toegankelijkheid van het platteland

Dankzij zijn brede netwerk voor kennisuitwisseling en samenwerking met verschillende ministeries, instituten en regionale overheden is Strijker erin geslaagd uitzonderlijk veel onderzoeksprojecten te realiseren. Zo voert zijn onderzoeksgroep een diepgravend, interdisciplinair onderzoek uit naar overerfbare armoede in de Veenkoloniën. De vraag is hoe het kan dat armoede in dit gebied al vele decennia van generatie op generatie wordt doorgegeven. Hij is verder een echte voortrekker wat betreft onderzoek naar de digitale toegankelijkheid van het platteland via snel internet, innovatieve communicatie- en transporttechnologieën. Juist in dunbevolkte gebieden is snel internet belangrijk: bijvoorbeeld voor boeren die het 5G-netwerk nodig hebben om met behulp van drones biologische akkerbouw mogelijk te maken, voor de bereikbaarheid van zorgvoorzieningen in afgelegen gebieden en voor het economisch perspectief van thuiswerkende ondernemers.

Grote internationale reputatie

In de loop der jaren is Strijker erin geslaagd om het Groningse plattelandsonderzoek internationaal op de kaart te zetten door actief mee te werken aan internationale samenwerkingsvormen, individueel en via onderzoeksconsortia, en actieve deelname als presentator, begeleider of co-organisator van tal van grote Europese congressen. Dankzij zijn grote internationale reputatie slaagde hij erin om een gestage stroom onderzoeken te realiseren, onder andere binnen diverse Europese programma’s, waarbij hij samenwerkt met partners uit de praktijk en overheden in Noord-Nederland. Verder werkt hij nauw samen het verschillende universiteiten en onderzoeksinstellingen in onder ander Duitsland, Groot-Brittannië en China, is hij lid van diverse internationale adviesraden en is hij benoemd tot visiting professor Rural Development aan de Lincoln University in Engeland.

Grote inzet voor vernieuwend en degelijk onderwijs

Als docent heeft Strijker zich bovengemiddeld ingezet voor de ontwikkeling van de bacheloropleidingen aan de faculteit Ruimtelijke Wetenschappen. Zo heeft hij de cursus Plattelandsgeografie opgezet en vormgegeven. Tijdens deze cursus bezoeken studenten ook boerenbedrijven of verrichten ze veldwerk in plattelandsgemeenten. Vanuit zijn gedrevenheid en betrokkenheid vindt hij het verder van groot belang dat studenten een degelijke kennis opbouwen van de vele bestaande onderzoeksmethoden en deze kunnen gebruiken als ze op de arbeidsmarkt terecht komen. Daarom werkte hij actief mee aan de vormgeving van de cursussen Methoden voor Wetenschappelijk Onderzoek en Bachelorproject. Ook heeft hij gezorgd voor een meer gestandaardiseerde en gestructureerde begeleiding van studenten.

Attente leidinggevende en charismatische en betrokken mentor

Hoewel Strijker als bijzonder hoogleraar geen grote managementtaken hoefde uit te voeren, heeft hij zich desalniettemin uitzonderlijk ingezet op dit gebied. Hij was een attente leidinggevende, die mensen stimuleerde om goed na te denken over hun carrière. Hij heeft oog voor de balans tussen werk en privé van medewerkers en een antenne voor een te hoge werkdruk. PhD-studenten en jonge onderzoekers ervaren hem als een charismatische en betrokken mentor en coach die hen uitstekend begeleidt, ondersteunt en adviseert in hun academische loopbaan. Met veel van hen onderhoudt hij nog steeds een warm contact.

Vertaalslag naar de samenleving

Als bekleder van de Mansholtleerstoel is Strijker er uitstekend in geslaagd om een brug te slaan tussen de wetenschap en de samenleving en andersom. Aan de ene kant vertaalt hij zijn onderzoek op geheel eigen wijze naar beleid en publiek en kunnen zijn onderzoeksresultaten door betrokken partijen vrijwel meteen worden omgezet in beleidsinterventies. Aan de andere kant staat hij bij uitstek bekend als iemand die maatschappelijk relevante thema’s weet te vertalen naar wetenschappelijk onderzoek. Verder neemt hij actief deel aan het publieke debat in Noord-Nederland over de toekomst van de landbouw en het landschap, de ontwikkeling en leefbaarheid van dorpen en versterking van de regio. Zowel in de collegezaal als in de media gaat hij de discussie aan en schuwt hij de controverse niet. Het grote publiek heeft hem leren kennen als een deskundige die regelmatig optreedt in de media om zijn licht te laten schijnen op plattelandsthema’s, zoals tijdens de ophef rondom het schandaal over fipronil in kippeneieren. Wekelijks schrijft hij zijn invloedrijke column Verrekijker in het weekblad De Boerderij, het vaktijdschrift voor ondernemers in de landbouw, waarmee hij nieuwe ideeën en vernieuwende gedachten op deskundige, onafhankelijke wijze onder de aandacht van zijn lezers brengt. In zijn columns in het Dagblad van het Noorden gaf hij mensen die weinig afweten van het landbouw en het platteland een origineel inkijkje achter de schermen. Hij steekt zelf graag de handen uit de mouwen: zo helpt hij het dorp Eexterzandvoort bij het plan om zelf de bermen in de bebouwde kom te gaan beheren en ondersteunt hij een lokale glasvezelcoöperatie.

Laatst gewijzigd:11 mei 2020 14:30
View this page in: English

Meer nieuws