Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Fotoreportage: Vondsten uit een mysterieus scheepswrak

25 februari 2019

Leren schoenen, damstukken, tinnen lepels en schalen, kanons- en musketkogels, een dameshandschoen, wollen mutsen, kruiken met Spaanse olijven, inktpotjes, zoutvaatjes…. Het is maar een fractie van de enorme hoeveelheid verschillende voorwerpen uit het wrak van een Engels koopvaardijschip, vergaan tussen 1715 en 1725.

Een boer in de Noordoostpolder stuitte tijdens het ploegen van zijn akker op het wrak. Voor maritiem archeoloog Yftinus van Popta, promovendus aan de RUG, was dat het begin van een onderzoek dat leest als een jongensboek. Als leider van de opgraving van een van de grootste scheepsvondsten van de afgelopen dertig jaar viel hij van de ene verbazing in de andere: een schip dat qua grootte ongebruikelijk was in de voormalige Zuiderzee, de bijzondere vondst van attributen van een vrouw, grote kanonnen… Via stempels en markeringen op de achterzijde van veel vondsten gaan Van Popta en zijn collega’s de geschiedenis van het schip verder proberen te ontrafelen. De laatste pagina van ‘Kuifje en het mysterieuze scheepswrak’ is nog niet geschreven.
(tekst loopt door onder de foto's)

Een groot deel van de vondsten wordt nu verwerkt in de spoelkelder van het Archeologisch Instituut van de RUG en geconserveerd door Gert van Oortmerssen. Vindingrijk als deze conservator is weet hij voor diverse voorwerpen een eigen opstelling en chemisch procedé te bedenken om ze schoon te maken en te conserveren. Want ook dat is maat- en mensenwerk. Via deze opgraving komt eens te meer de bijzondere aard van archeologie bovendrijven: materiaalwetenschap en menswetenschap ineen. Want al die voorwerpen zien en aanraken doet je beseffen dat ze eens door ‘voorouderlijke’ handen zijn gegaan. Dat ze een doel dienden, dat iemand bewust dingen meenam. Dat een kapitein wellicht met een bijzondere gast in zijn hut een goede maaltijd heeft genoten. Deze opgraving gaat over het verhaal van mensen, niet over dat van dingen.  

Zie ook ons eerdere bericht over de opgraving.

Tekst: Eelco Salverda, afd Communicatie RUG / foto's Elmer Spaargaren

Laatst gewijzigd:19 maart 2020 15:42
View this page in: English

Meer nieuws