Academische Werkplaats EMB nieuwe fase in met uitbreiding netwerk en structurele financiering
De kennisontwikkeling over de opvoeding en ondersteuning van mensen met een ernstige of zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperking (EMB) en hun naasten gaat een nieuwe fase in binnen de Academische Werkplaats EMB. De bestaande samenwerking tussen de Rijksuniversiteit Groningen en 's Heeren Loo is uitgebreid met de Hanzehogeschool Groningen en Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen. Het nieuwe samenwerkingsverband krijgt bovendien een extra impuls door een structurele financiering van ZonMw. Op 5 februari bezegelden de vier partners de samenwerking door het tekenen van een officiele samenwerkingsovereenkomst.
Opvoeding en ondersteuning optimaliseren
Kenmerkend voor de Academische Werkplaats EMB is de nauwe samenwerking tussen wetenschap, zorgprofessionals én naasten. Praktijkvragen worden omgezet in wetenschappelijk onderzoek en de wetenschappelijke kennis wordt vervolgens weer gebruikt in de praktijk. Met als belangrijkste doel de opvoeding en ondersteuning van mensen met EMB én hun gezinnen verder te verbeteren, afgestemd op hun individuele wensen en behoeften.
Erkenning voor doelgroep
“Ik ben erg verheugd dat we een volgende stap kunnen zetten in de kennisontwikkeling over de opvoeding en ondersteuning van mensen met een ernstige of zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperking en hun naasten”, aldus prof.dr. Annette van der Putten, adjunct hoogleraar Orthopedagogiek en coördinator van de Academische Werkplaats EMB. “De uitbreiding van het netwerk en vooral de structurele financiering zijn een echte erkenning voor onze doelgroep en hun specifieke problemen. Ik zie het als een soort empowerment voor mensen met EMB.”
Langlopende samenwerking praktijk en kennis
De Academische Werkplaats EMB komt voort uit een langlopende en intensieve samenwerking tussen het Research Centre on Profound and Multiple Disabilities van de Rijksuniversiteit Groningen en 's Heeren Loo. Deze samenwerking bestaat al bijna 20 jaar en wordt nu uitgebreid met het lectoraat Healthy Ageing, Allied Health Care and Nursing van de Hanzehogeschool Groningen en Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen. Via de vier partners worden vele zorginstellingen bereikt en ook is er samenwerking met o.a. oudervereniging EMB Nederland, het UMCG, EMG platform, Vilans, Alfa-college en internationale universiteiten.
13.000 mensen met EMB
Mensen met een ernstige of zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperking kenmerken zich door een combinatie van zowel een (zeer) ernstige verstandelijke beperking als zintuiglijke en motorische problemen. Ook gezondheidsproblemen komen veel voor bij deze groep. Vanwege de complex op elkaar ingrijpende problemen is exacte afbakening én vaststelling van de omvang van de groep niet mogelijk. Geschat wordt dat er binnen Nederland 10.000 volwassenen en rond de 3.000 kinderen met EMB bestaan.
Structurele financiering
De Academische Werkplaats EMB ontvangt vanuit het programma ‘Academische Werkplaatsen Verstandelijke Beperkingen’ via ZonMW een structurele financiering. In het eerste jaar is de bijdrage 580.000 euro. Binnen programma ‘Academische Werkplaatsen Verstandelijke Beperkingen’ ontvangen in totaal zes Academische Werkplaatsen structurele financiering ten behoeve van het versterken van de landelijke kennisinfrastructuur. De zes Academische Werkplaatsen hebben zich verenigd in de Associatie van Academische Werkplaatsen Verstandelijke Beperkingen (AAW-VB).
Meer informatie:
- Rijksuniversiteit Groningen: Prof. dr. A.A.J. (Annette) van der Putten, adjunct hoogleraar Orthopedagogiek en coördinator van de Academische Werkplaats EMB
- 's Heeren Loo: Dr. B. (Bas) Bijl, programmaleider Wetenschappelijk Onderzoek & Kennismanagement - bas.bijl sheerenloo.nl
- Hanzehogeschool Groningen: Dr. A.(Aly) Waninge - Lector Healthy Ageing, Allied Health Care and Nursing
- Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen: drs. Ellen Koudijs-Siebel, beleidsadviseur research en innovatie
Laatst gewijzigd: | 20 juni 2024 07:47 |
Meer nieuws
-
10 september 2024
Steeds weer de verkeerde
Julie Karsten onderzoekt hoe ervaringen met seksueel grensoverschrijdend gedrag de online partnerkeuze van jongeren beïnvloeden. Ze richt zich vooral op de vraag of mensen die eerder ‘dader’ of ‘slachtoffer’ zijn geweest elkaar opzoeken. Door deze...
-
09 september 2024
Mensen met psychose vaak slachtoffer van geweld
Mensen met een psychose worden veel vaker slachtoffer van geweld en criminaliteit dan de algemene bevolking. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Bertine de Vries, dat zij op 19 september verdedigt aan de Rijksuniversiteit Groningen.
-
04 september 2024
Segregatie op de werkvloer groeit: Topverdieners werken steeds meer samen
Topverdieners werken steeds vaker uitsluitend samen met andere hoogbetaalde collega’s, terwijl het contact met werknemers met een middeninkomen verder afneemt.