Huidig onderzoek naar terpen en wierden in beeld

Het onderzoek naar de ontwikkeling en bewoning van het terpen- en wierdenlandschap staat in een lange traditie. Het was vanaf het begin gekleurd door een sterke ecologische en landschappelijke interesse: Hoe is het voormalige kwelderlandschap ontstaan? Hoe voorzagen mensen in hun levensonderhoud in een kwelderlandschap? En hoe hebben mens en natuur elkaar door de tijd heen beïnvloed? Annet Nieuwhof, Johan Nicolay (beiden Archeologie RUG) en Jeroen Wiersma (Kenniscentrum Landschap RUG) brengen een nieuw boek uit over de stand van zaken in het onderzoek van het terpen- en wierdenland.
Nieuwe opgravingen leveren nog steeds nieuwe inzichten op, en dat geldt ook voor nieuwe onderzoeksvragen die naar aanleiding van oude vondsten en opgravingsresultaten worden gesteld. Vooral dat laatste heeft de laatste jaren veel nieuws gebracht. De belevings- en denkwereld van mensen in het verleden wordt een steeds belangrijker studieterrein. Aan de hand van archeologische resten blijken we daar meer over te weten kunnen komen dan in het verleden ooit voor mogelijk is gehouden.
Het boek ‘De geschiedenis van terpen- en wierdenland. Een verhaal in ontwikkeling’ is gewijd aan de huidige stand van zaken in de moderne terp/wierdearcheologie en landschapsgeschiedenis. Het brengt de laatste inzichten uit het onderzoek naar het ontstaan van het landschap, het dagelijks leven van de terp/wierdebewoners, sociaal-politieke ontwikkelingen, en de veranderingen die plaatsvonden na de middeleeuwse bedijkingen. Zes dorpen fungeren daarbij als case-studies: Wijnaldum, Firdgum en Hallum in Friesland, en Ulrum, Warffum en Godlinze in Groningen. Samen geven ze een prachtig beeld van de archeologie en de geschiedenis van het leven in het kustgebied van Noord-Nederland. Het boek is een van de resultaten van het project Terpen- en Wierdenland en wordt uitgegeven door de Vereniging voor Terpenonderzoek. Het boek wordt 7 december gepresenteerd, om 16.00 uur, in Museum Wierdenland in Ezinge.
Meer informatie: Annet Nieuwhof
Laatst gewijzigd: | 12 maart 2020 21:22 |
Meer nieuws
-
03 juli 2025
Flinke financiële steun Nij Begun voor project digicoaches Groningen en Noord-Drenthe
In alle gemeenten in Groningen en Noord-Drenthe komt er ruimte om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op te leiden tot digicoach. Het initiatief hiervoor komt van de Digital Literacy Coalition (DLC): een netwerk van organisaties die zich...
-
02 juli 2025
Met NWO-subsidie zet JUST ART kunst in voor transitie klimaatrechtvaardigheid
JUST ARTontvangt 6,8 miljoen euro als onderdeel van de Nationale Wetenschapsagenda om kunst in het centrum van klimaatrechtvaardigheid te plaatsen.
-
01 juli 2025
Khalaf Alkhalaf Alumnus van het Jaar 2025
Khalaf Alkhalaf is verkozen tot Alumnus van het Jaar 2025 van de RUG. Hij krijgt de prijs voor zijn inzet voor een goede opvang en begeleiding van vluchtelingen in Nederland en de inspirerende manier waarop hij zijn ervaringen en kennis deelt met...