Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

TOP NWO grant voor prof. dr. Slotboom

05 november 2018
Prof. dr. Dirk Slotboom
Prof. dr. Dirk Slotboom

Professor dr. Dirk Slotboom heeft een TOP-grant van € 780.000 toegekend gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Het bedrag is voor zijn onderzoek naar de werking van transporteiwitten. Al sinds 1995, toen zijn promotieonderzoek aan de RUG startte, is Slotboom bezig met transporteiwitten.

Met deze subsidie kan Dirk Slotboom zijn onderzoek naar de werking van membraaneiwitten voortzetten. De celmembraan is de grens van het leven. Dit dunne vettige omhulsel houdt de inhoud van de cel bij elkaar. De transporteiwitten in die membraan zijn van levensbelang. Ze zorgen voor contact en uitwisseling met de buitenwereld. Voor de opname van voedingsstoffen, zoals vitamines, en uitscheiding van afvalstoffen door cellen, zijn speciale eiwitten nodig die het transport van buiten naar binnen of omgekeerd mogelijk maken.

Voor zijn onderzoek gaat Slotboom recent ontwikkelde technologie gebruiken, die de fysisch-chemische basis van dit biologische proces kunnen ophelderen. Daarnaast gaat hij ook nieuwe chemicaliën ontwerpen die aangrijpen op transporteiwitten, en zo mogelijk ziekteverwekkende bacteriën kunnen doden.

Slotboom is erg blij met de grant: ‘Dit soort fundamenteel onderzoek wordt vaak beperkt door wat er technisch mogelijk is. Dus als er een technische doorbraak is, gaat er weer een nieuwe wereld voor je open.” De afgelopen twee decennia maakte hij grote verbeteringen mee in de mogelijkheid de structuur van transporteiwitten te bestuderen.

Laatst gewijzigd:12 maart 2020 21:22
View this page in: English

Meer nieuws