Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Onderzoek naar snel-test om aard buikklachten kinderen te bepalen

23 november 2018

Onderzoekers Gea Holtman en Marjolein Berger van de afdeling Huisartsgeneeskunde & Ouderengeneeskunde hebben €500.000 subsidie van ZonMw ontvangen. Met dit geld gaan zij onderzoeken of een snel-test naar een eiwit die vrijkomt in de darmen als er een ontsteking is (calprotectine), de huisarts helpt om bij kinderen het onderscheid te maken tussen functionele buikklachten en een chronische darmontsteking.

Chronische buikpijn en diarree komen veel voor bij kinderen in de huisartsenpraktijk. Vaak zijn de klachten functioneel. Dit betekent dat ze niet veroorzaakt worden door een afwijking in de organen, zoals een chronische darmontsteking (ziekte van Crohn of colitis ulcerosa). De huisarts kan niet gemakkelijk onderscheid maken tussen functionele klachten en een chronische darmontsteking, omdat de klachten op elkaar lijken. Hierdoor worden veel kinderen verwezen naar het ziekenhuis voor verdere diagnostiek; dat is belastend voor de kinderen en hun ouders.

Snel-test

In dit onderzoek neemt de patiënt ontlasting mee naar de huisarts. Deze ontlasting wordt gemengd met een bufferoplossing en dit kan in een test-apparaat worden geplaatst. Binnen 15 minuten is vervolgens de uitslag bekend. Kinderen met een chronische darmontsteking hebben een hogere waarde van calprotectine dan kinderen met functionele buikklachten, die geen ontsteking in de darm hebben.

Over het onderzoek

In dit onderzoek gaat de helft van de huisartsen de snel-test gaan gebruiken en de andere helft niet. Het onderzoek moet uitwijzen of de snel-test het aantal verwijzingen zal verminderen, zonder een kind met chronische darmontsteking te missen. In totaal gaan 154 huisartspraktijken meedoen aan het onderzoek. Er zijn iets meer dan 400 kinderen als deelnemer nodig. Het onderzoek duurt vier jaar en start in januari 2019.

Laatst gewijzigd:12 maart 2020 21:23
View this page in: English

Meer nieuws

  • 27 augustus 2024

    UMCG gaat onderzoeksfaciliteiten beschikbaar stellen voor geneesmiddelenontwikkeling

    Om de beschikbaarheid en effectiviteit van geneesmiddelen in Nederland te verbeteren gaat het UMCG het bedrijf G² Solutions opzetten. Dit bedrijf moet ervoor gaan zorgen dat belangrijke technologische ontwikkelingen op het gebied van DNA sequencing...

  • 17 juli 2024

    Veni-beurzen voor tien onderzoekers

    Aan tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend. De Veni-beurzen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en zijn...

  • 16 juli 2024

    Geneeskunde nog altijd gestoeld op de man

    Aranka Ballering onderzocht het ziektetraject dat mensen met veelvoorkomende klachten afleggen. Een van de opvallendste uitkomsten: vrouwen doorlopen gemiddeld een ander en minder uitgebreid traject dan mannen.