Vlog over de impact van studenten op de stad
Studenten hebben een toenemende impact op de stad Groningen. Ze zijn goed voor de lokale economie en zorgen voor een bruisend stadsleven. Dit proces van ‘studentificatie’ heeft ook nadelen. Studenten concurreren met anderen bij het vinden van een geschikte woonruimte. Bovendien leiden verschillen in leefritmes tot conflicten met andere inwoners.
In een vlog in het Dagblad van het Noorden benadrukt Ward Rauws de moeilijkheden voor overheden om de ontwikkeling van studentensteden te begeleiden. Rauws legt studentificatie uit als een zelforganiserend proces waarbij niemand directe verantwoordelijkheid heeft. Desondanks zijn de collectieve effecten van individuele acties of actoren, zoals studenten, ondernemers en verhuurders, zeer aanwezig en niet altijd even wenselijk.
Als reactie op deze effecten stelt Rauws voor dat gemeenten hun reeks initiatieven verbreden. Naast regels en zones voor nieuwe studentenhuisvesting kunnen stadsplanners nieuwe initiatieven stimuleren. Bijvoorbeeld het contact van studenten met andere inwoners bevorderen, experimenteren met alternatieve woonvormen en betere fiets- en openbaarvervoersverbindingen ontwikkelen. Op deze manier kunnen stad en inwoners leren wat het beste werkt.
De video van Dagblad van het Noorden maakt deel uit van een serie vlogs waarin jonge leden van The Young Academy Groningen hun onderzoek toelichten. Eerdere vlogs gingen over onder meer verliefde robots, slimme bacteriën en hoe gezond het spreken van een dialect is.
Laatst gewijzigd: | 12 maart 2020 21:22 |
Meer nieuws
-
24 maart 2025
RUG 28e in World’s Most International Universities 2025 ranglijst
De Rijksuniversiteit Groningen is door Times Higher Education gerangschikt op de 28e plek in de World’s Most International Universities 2025 ranglijst. Daarmee laat de RUG instellingen als MIT en Harvard achter zich. De 28e plek betekent een stijging...
-
05 maart 2025
Vrouwen in de wetenschap
De RUG viert Internationale Vrouwendag met een bijzondere fotoserie: Vrouwen in de wetenschap.
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. In de podcast gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden...