Onderzoeken naar Michael Jackson, poep en de oerknal
De Rijksuniversiteit Groningen heeft zes onderzoeken ingestuurd voor de Klokhuis Wetenschapsprijs. Deze prijs wordt elk jaar door Het Klokhuis (NTR) uitgereikt. Het doel van de prijs is om kinderen bekend te maken met wetenschappelijk onderzoek in Nederland. De uitreiking is op 7 november 2018 in Nijmegen tijdens het InScience festival.
De stopwatch in ons brein
Waarom duurt saai altijd zo lang? En voelt een uurtje gamen of sporten alsof het maar een paar minuten duurt? Prof. dr. Hedderik van Rijn onderzocht hoe de klok in ons hoofd werkt en waarom de tijd in ons hoofd soms zo anders lijkt dan de tijd op de klok.
Eeuwenoude poep als kookboek
Wat aten onze voorouders? En is dat heel anders dan nu? Archeologe Merit Hondelink kijkt met behulp van een microscoop naar zaden, vruchten en stuifmeel uit de wc’s van vroeger. Deze resten laten zien wat mensen vroeger aten en hoe ze over eten dachten. Merit kookt en proeft de recepten zelf ook.
Ik zie, ik zie, wat jij ook ziet
Kijk je naar een wolk, dan zie jij een gezicht, maar iemand anders een hond. Dr. Jacob Jolij is psycholoog en onderzocht door middel van hersengolfmetingen hoe mensen de wereld waarnemen en hoe ze elkaar daarin beïnvloeden. De resultaten laten dat hoe we de wereld zien inderdaad afhangt van de informatie die we krijgen van mensen om ons heen, maar ook of we die informatie krijgen van vrienden of vreemden.
Kanonnen, kogels en een gigantisch scheepswrak
Deze zomer werd door drs. Yftinus van Popta een groot scheepswrak opgegraven dat circa 300 jaar geleden voor de noordoostkust van de Zuiderzee is vergaan. Tijdens het onderzoek werd al snel duidelijk dat dit schip een vreemde eend in de bijt is: het schip is vermoedelijk afkomstig uit Engeland, het is zwaar bewapend en herbergt een lading die bestond uit onder andere intacte wijnflessen, wijntonnen, perziken, druiven, laurierbladeren en olijven. Wat deed dit 300 jaar oude schip eigenlijk op de Zuiderzee en waarom is het gezonken?
Michael Jackson als gids voor goed leven
Het onverwachte overlijden van Michael Jackson op 25 juni 2009 ontketende een groot verdriet in de wereld. In de nasleep van zijn dood besloten sommige fans om op pelgrimstocht te gaan om Jackson te eren en beter te leren kennen. Godsdienstwetenschapper Fardo Eringa ging met fans mee op pelgrimstocht en doet onderzoek naar wat Michael Jackson voor deze mensen betekende. Zij zien Jackson als voorbeeld en gebruiken hem als gids voor een moreel goed leven.
Tijdreizen naar de oerknal
Het heelal zit vol met ontploffende sterren, zwarte gaten en andere sterrenstelsels. Maar hoe is het heelal ontstaan? Om die vraag te beantwoorden, gaat prof. dr. Diederik Roest zover mogelijk terug in de tijd. Met satellieten kijkt hij naar de grootste explosie ooit: de oerknal. Wat is er in de allereerste seconde na die enorme ontploffing precies gebeurd? En wat merken we daar nu nog van?

Laatst gewijzigd: | 29 april 2025 14:22 |
Meer nieuws
-
04 juli 2025
RUG reikt verschillende prijzen uit tijdens Ceremony of Merits
De RUG heeft verschillende prijzen uitgereikt aan excellente onderzoekers en studenten tijdens de Ceremony of Merits op 4 juli 2025.
-
02 juli 2025
Relinde Weil herbenoemd als lid van Raad van Toezicht RUG
Het heeft de Minister behaagd Relinde Weil te benoemen voor een tweede termijn als lid van de Raad van Toezicht RUG.