Moving image discovered of important Dutch politician Sam van Houten (1837-1930)
In de collectie van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is bewegend beeld ontdekt van Samuel van Houten (1837-1930), het Tweede Kamerlid dat in 1873 de ‘kinderwet’ indiende. De beelden zijn gevonden door de Groningse historicus Coen Brummer, die een biografie van Van Houten schrijft. Het gaat om beelden uit het Polygoon bioscoopjournaal ‘Hollands Nieuws’ van 21 mei 1923. Brummer: “Van Houten was een beeldbepalende figuur in onze politieke geschiedenis. Het is geweldig dat we daar nu ook bewegend beeld bij hebben.”

Politicus op leeftijd
In het fragment van 13 seconden is een 86-jarige Samuel van Houten te zien, bladerend in een boek. Het fragment werd mogelijk uitgezonden ter ere van vijftigste verjaardag van de kinderwet. De wet werd ingediend bij de Tweede Kamer in 1873 en na een uitvoerige parlementaire behandeling aangenomen in 1874. Hiermee was kinderarbeid in fabrieken verboden voor kinderen onder de twaalf jaar. De Groninger Van Houten zou na dit succes nog twintig jaar Kamerlid blijven, waarna hij minister van Binnenlandse Zaken werd in het kabinet Roëll (1894-1897). Ook was hij een periode lid van de Eerste Kamer (1904-1907). Van Houten stierf in 1930 op 93-jarige leeftijd.

Nieuwe tijd
Doordat Van Houten een hoge leeftijd wist te bereiken, maakte hij de opkomst van de film nog net mee. De eerste bioscoopjournalen werden in Nederland vertoond in 1922. Van Houten gold destijds als elder statesman. Kranten maakten melding van zijn verjaardagen en de Groningse Universiteit verleende hem een jaar eerder nog een eredoctoraat. Brummer: “Journalisten wisten Van Houten altijd te vinden. Dat ook de eerste cameramannen van Nederland hem opzochten, onderstreept de status die Van Houten had.”
Biografie
Brummer is als promovendus verbonden aan het Biografie Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij werkt aan een biografie over Van Houten. Tevens is hij werkzaam als directeur van de Mr. Hans van Mierlo Stichting, het wetenschappelijk bureau van D66.

(bron: Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid)
Last modified: | 12 March 2020 9.22 p.m. |
More news
-
13 May 2025
European security: opportunity and threat to democracy
How strong is our democracy? This will be determined by what is currently happening on the world stage, argues Pieter de Wilde, Professor of European Politics & Society at the University of Groningen.
-
08 May 2025
Prof. Petra Hendriks elected member Academia Europaea
Prof. Petra Hendriks, professor of Semantics and Cognition at the Faculty of Arts and director of the Center for Language and Cognition Groningen (CLCG), has been elected a member of the prestigious Academia Europaea.
-
01 May 2025
AI and freedom of speech
On Saturday 3 May, we will celebrate World Press Freedom Day—a day on which we are reminded of the importance of press freedom and our duty to respect and uphold freedom of expression.