Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

RUG eert talentvolle studenten en onderzoekers tijdens zomerceremonie

06 juli 2018

Ieder jaar worden talentvolle studenten en onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) in het zonnetje gezet. Tijdens de zomerceremonie op vrijdagmiddag 6 juli werden de winnaars van de GUF-100 prijzen, de Gratamaprijs en de Wierenga-Rengerink dissertatieprijs bekend gemaakt. Daarnaast zijn de internationale alumni ambassadeurs voor het komende jaar benoemd.

GUF-100 prijzen 2018

De GUF-100 prijzen voor excellerende studenten werden in 1993 voor het eerst uitgereikt ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het Groninger Universiteitsfonds (GUF). Aan elke GUF-100 prijs is een bedrag van €2.500,- verbonden. De 10 winnaars van de GUF-100 prijzen 2018 zijn:

Naam

Faculteit

Marit Fiechter

Science & Engineering

Hidde W. Ozinga

Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

Julia Rosa Doornbos

Ruimtelijke wetenschappen
Honours College

Sonja Mareike Hoffmann

Rechtsgeleerdheid
Honours College

Anna Tessel Luitjens

Letteren
Honours College

Arjan Willem Sterken

Godgeleerdheid & Godsdienswetenschap

Wouter Nientker

Economie & Bedrijfskunde
Honours College

Renske Wiersema

Medische Wetenschappen
Honours College

Maarten Meijer

Wijsbegeerte

Anne Elisabeth de Vries

UCG

Marthe Walvoort
Marthe Walvoort

Gratamaprijs voor dr. Marthe Walvoort

Dr. Marthe Walvoort krijgt dit jaar de Gratamaprijs. Ze is een internationaal bekende specialist in glycochemie en -biologie. Met haar onderzoek naar het verband tussen suiker en gezondheid loopt ze voorop. Door suikers op biologische wijze te synthetiseren heeft ze inzicht verworven in de werking van moedermelk, oftewel in waarom borstvoeding bijdraagt aan de gezondheid van pasgeboren baby’s. Daarnaast heeft ze onderzoek gedaan naar de rol van suiker bij bacteriële infecties en bij multiple sclerose. Marthe Walvoort brengt haar onderzoek onder de aandacht van het grote publiek door op te treden als suikerexpert in kranten, video’s en vlogs, en op diverse podia.

Ze heeft als postdoc gewerkt aan MIT in Boston, en heeft aangegeven dat ze een deel van het prijzengeld wil besteden aan onderzoek in San Diego (VS) naar de gezondheidseffecten van moedermelksuikers. Walvoort werd in 2015 aangesteld als Rosalind Franklin Fellow aan de Rijksuniversiteit Groningen en heeft sindsdien omvangrijke onderzoeksbeurzen binnengehaald, waarmee ze haar eigen onderzoeksgroep hier in Groningen heeft kunnen oprichten. Een deel van het prijzengeld zal worden gebruikt om de onderzoekskosten van studenten in haar onderzoeksgroep te financieren.

De Gratama Stichting is van mening dat het werk van dr. Walvoort duidelijk laat zien hoe een jonge onderzoeker op succesvolle wijze uitdagende vraagstukken kan combineren met innovatieve en maatschappelijk relevante wetenschappelijke resultaten. Daarnaast lukt het haar om studenten te inspireren en de resultaten van haar onderzoek aan een breed publiek te presenteren.

De Gratamaprijs is een prijs voor jonge wetenschappers die zich onderscheiden met vernieuwend, matschappelijk relevant en spraakmakend onderzoek. De prijs wordt toegekend aan onderzoekers die verbonden zijn aan de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Leiden. Aan de Gratamaprijs is een bedrag verbonden van €25.000,-.

Podcast

In de nieuwste (derde) aflevering van onze podcast ‘In de Wetenschap’ vertelt Marthe Walvoort over haar onderzoek naar suikers. Check de podcast: https://www.rug.nl/about-us/news-and-events/podcasts/

Wierenga-Rengerink Dissertatieprijs voor Alain Dekker

De Wierenga-Rengerink prijs voor de promovendus met de beste dissertatie in 2017, is toegekend aan dr. Alain Dekker voor zijn proefschrift ‘Down & Alzheimer: Behavioural biomarkers of a forced marriage’. Tijdens de zomerceremonie ontving Dekker een prijs van €7.500 voor zijn verdere academische ontwikkeling.
De Wierenga-Rengerink prijs wordt sinds 2015 uitgereikt aan de promovendus die de beste RUG-dissertatie heeft geschreven. Iedere faculteit kiest een eigen winnaar en uit deze groep wordt door een jury van voormalig rectoren de uiteindelijke winnaar gekozen. Alumni van de RUG stellen het prijzengeld beschikbaar via het Ubbo Emmiusfonds (UEF).

Oud-studenten worden internationale alumni ambassadeurs

Bij de zomerceremonie zijn 130 internationale graduates van tientallen verschillende nationaliteiten aanwezig. De bijeenkomst viert hun afstuderen en markeert het einde van hun studietijd in Groningen. Een geselecteerde groep van 16 Internationale Alumni Ambassadeurs, met 15 verschillende nationaliteiten, is het afgelopen half jaar getraind om de RUG te vertegenwoordigen in hun thuislanden. Zij zullen de RUG een jaar lang ondersteunen met internationale activiteiten onder toekomstige studenten.

Laatst gewijzigd:13 juli 2018 12:56
printView this page in: English

Meer nieuws