Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Wierenga-Rengerink dissertatieprijs voor Alain Dekker

06 juli 2018

De Wierenga-Rengerink prijs voor de RUG-promovendus met de beste dissertatie in 2017, is toegekend aan dr. Alain Dekker voor zijn proefschrift ‘ Down & Alzheimer: Behavioural biomarkers of a forced marriage’ . Op vrijdagmiddag 6 juli 2018 ontving de postdoctoraal onderzoeker aan de faculteit Medische Wetenschappen/UMCG een prijs van €7.500 voor zijn verdere academische ontwikkeling. Dit gebeurde tijdens de zomerceremonie , de traditionele afsluiting van het academisch jaar van de Rijksuniversiteit Groningen.

Alain Dekker
Alain Dekker

Down en Dementie

Alain Dekker verdedigde op 15 november 2017 cum laude zijn dissertatie Down & Alzheimer: behavioural biomarkers of a forced marriage. Hij schreef dit onder supervisie van prof. dr. Peter de Deyn (UMCG) die hij leerde kennen tijdens een lezing over dementie. In zijn proefschrift kaart Dekker aan dat vroegtijdige herkenning van dementie bij mensen met het Downsyndroom van groot belang is om de zorg aan te passen en gerichtere behandelingen te bieden om de kwaliteit van hun leven te verbeteren. Het onderzoek werd gefinancierd door de Gratama Foundation en door een fellowship van Onderzoeksinstituut BCN. Naar aanleiding van zijn proefschrift is een project gestart om de grootste gedragsstudie naar dementie bij Down uit te voeren. Dekker heeft ervoor gezorgd dat expertisecentra in Europa en tientallen zorginstellingen deelnemen aan dit project.

Speciale band met de doelgroep

Dekker groeide op naast een dagbestedingsproject voor mensen met een verstandelijke beperking en waar ook veel mensen met een Downsyndroom wonen. Dit project was opgezet door zijn ouders. Niet verrassend dus dat zijn promotieonderzoek op deze doelgroep was gericht. Van jongs af aan had Dekker een speciale band met mensen met Down. In de proloog van zijn proefschrift deelt hij een bijzonder persoonlijk verhaal. Eén van zijn cliënten ging sterk achteruit en vertoonde opvallende gedragsveranderingen. Men kon niet aantonen wat er aan de hand was, maar toen professor De Deyn tijdens zijn lezing verwees naar het Downsyndroom viel het kwartje bij Dekker. Dit was het startsein voor zijn promotieonderzoek.

Wierenga-Rengerink dissertatieprijs

De Wierenga-Rengerink prijs wordt sinds 2015 uitgereikt aan de promovendus die de beste RUG-dissertatie heeft geschreven. Iedere faculteit kiest een eigen winnaar en uit deze groep wordt door een jury van (voormalig) rectoren de uiteindelijke winnaar gekozen. De feestelijke uitreiking door Rector magnificus Elmer Sterken is tijdens de Summer Ceremony. Alumni van de RUG stellen het prijzengeld beschikbaar via het Ubbo Emmius Fonds. In 2017 mochten, bij hoge uitzondering, twee promovendi de prijs ontvangen. Nigel Hamilton ontving de prijs voor zijn proefschrift ‘Commander in Chief: FDR’s strijd met Churchill, 1943’ en Jordi van Gestel voor zijn proefschrift ‘The evolution of bacterial cell differentiation and multicellular organization’.

Laatst gewijzigd:09 juli 2018 11:44
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 19 februari 2019

  Microbioom heeft directe invloed op suikerstofwisseling en diabetesrisico

  Het microbioom, de micro-organismen in onze darmen, heeft een directe invloed op de suikerstofwisseling en het risico op diabetes. Onderzoekers van onder meer het Universitair Medisch Centrum Groningen en de universiteit van Oxford (VK) tonen dit aan...

 • 12 februari 2019

  UMCG start onderzoek naar tevredenheid vrouwen over hun borsten

  Drie afdelingen van het UMCG starten een onderzoek naar de tevredenheid van vrouwen over hun borsten. Het gaat hierbij om vrouwen die nooit geopereerd of behandeld zijn aan hun borsten. Met de resultaten van dit onderzoek wil de afdeling plastische...

 • 12 februari 2019

  Eredoctoraten voor Titia de Lange en Philipp Blom

  De Rijksuniversiteit Groningen reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom. Historicus Blom ontvangt het eredoctoraat op voordracht van prof. dr. Ann-Sophie Lehmann van de Faculteit der...