Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

8 maart: Uitreiking Aletta Jacobsprijs en opening vernieuwde Aletta Jacobskamer in het Universiteitsmuseum

01 maart 2018
Lilianne Ploumen
Lilianne Ploumen

Op donderdag 8 maart neemt drs. Lilianne Ploumen de Aletta Jacobsprijs 2018 van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) in ontvangst. Voorafgaand aan de uitreiking zal zij de vernieuwde Aletta Jacobskamer in het Universiteitsmuseum openen. Dat is ook het moment waarop het Universiteitsmuseum Groningen officieel toetreedt tot het landelijke Canonnetwerk. Aansluitend worden iconische topstukken van de Nederlandse geschiedenis gepresenteerd die vanaf 8 maart een vaste plek in de Canon van Nederland krijgen, én vanaf dat moment te bewonderen zijn in de vernieuwde Spreekkamer van Aletta Jacobs .

Canonnetwerk

De Aletta Jacobskamer in het Universiteitsmuseum gaat deel uitmaken van de Canon van Nederland, die bezoekers in 50 vensters meeneemt langs de belangrijkste gebeurtenissen, personen en voorwerpen die Nederland hebben gemaakt tot wat het nu is. Een groeiend aantal musea zet iconische topstukken in de schijnwerpers en organiseert bijzondere activiteiten rondom de Canon om de veelzijdigheid van onze geschiedenis over het voetlicht te brengen. Het Canonnetwerk is een initiatief van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, waar sinds kort de overzichtspresentatie van de Canon te zien is. De landelijke samenwerking wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, K.F. Hein Fonds en de Gravin van Bylandt Stichting.

Canon van Nederland

College Tour

Op de avond voorafgaand aan de uitreiking van de Aletta Jacobsprijs, woensdag 7 maart 2018, organiseren Masterstudenten van het Honours College een College Tour-evenement ter ere van Lilianne Ploumen in de Aula van het Academiegebouw. Studenten krijgen de mogelijkheid om drs. Ploumen te ontmoeten en haar vragen te stellen over leven, prestaties en carrière. Gastvrouw van de avond is dr. Els Maeckelberghe, medisch ethicus bij het UMCG.

RUG-studenten kunnen plaatsen reserveren of een vraag indienen voor de College Tour. De ingediende vragen worden onderverdeeld in vier categorieën: carrière, persoonlijk, ‘She Decides’ en toekomstperspectieven. Aan de hand van deze categorieën zal de organisatie de meest interessante en originele vragen uitkiezen die gesteld worden tijdens het evenement.

Meer informatie

Lees ook het interview met Ploumen

Laatst gewijzigd:19 maart 2018 12:03
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...