Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Aletta Jacobsprijs 2018 voor minister Lilianne Ploumen

25 september 2017

De Aletta Jacobsprijs 2018 is toegekend aan drs. Lilianne Ploumen. Ze krijgt de prijs vanwege haar betrokkenheid en succesvolle inzet voor de rechten van vrouwen en meisjes over de hele wereld. De prijs wordt op donderdag 8 maart 2018 uitgereikt door rector magnificus Elmer Sterken.

‘Emancipatie loopt als een rode draad door het leven van Lilianne Ploumen’, zegt juryvoorzitter prof. dr. Janka Stoker ‘Ze vervult al enkele decennia een voorbeeldfunctie voor vrouwen en meisjes in de hele wereld. Met haar initiatief ‘She Decides’ heeft ze een sterk en zeer succesvol tegengeluid laten horen tegen het beleid van de Amerikaanse president Trump om de financiering van een omvangrijk programma voor gezinsplanning –zoals anti conceptie, veilige abortus, seksuele voorlichting, kraamzorg- stop te zetten. Met haar initiatief wil Lilianne Ploumen ertoe bijdragen dat miljoenen vrouwen in ontwikkelingslanden zelf kunnen blijven beslissen óf, met wie, wanneer en hoeveel kinderen ze willen.. We zijn als jury van de Aletta Jacobs-prijs dan ook bijzonder trots dat we de prijs deze keer aan Lilianne Ploumen mogen uitreiken.’

Lilianne Ploumen
Lilianne Ploumen

Lilianne Ploumen

Elisabeth Maria Josepha (Lilianne) Ploumen werd geboren op 12 juli 1962 in Maastricht. Na haar Atheneum-A diploma studeerde zij tussen 1980 en 1988 Maatschappijgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Lilianne Ploumen werkt tijdens haar studie vanaf 1983 als sociaal cultureel werker in Rotterdam-Crooswijk en vanaf 1985 bij het Instituut voor Psychologisch Marktonderzoek als medewerkster bij de afdeling statistiek en als projectleidster onderzoek.

Van 1990 tot 1992 werkt ze als manager marketing en onderzoek bij het Foster Parents Plan in Amsterdam. Ze stapt in 1993 over naar PLAN, de koepelorganisatie van Foster Parents, gevestigd in Londen.

In 1995 zet ze Ploumen Projecten op, een organisatie die zich bezighoudt met marketingonderzoek en ideeontwikkeling voor profit en non-profit opdrachtgevers. Ook werkt ze in 1995 als coördinator fondswerving voor Mama Cash, een internationaal fonds voor de financiering van initiatieven van vrouwen. Van 1996 tot 2001 is ze directeur van Mama Cash.

Van 2001 tot 2007 werkt mevrouw Ploumen bij de ontwikkelingsorganisatie Cordaid, eerst als hoofd kwaliteit en strategie en vanaf 2004 als directeur internationale programma's.

Van oktober 2007 tot januari 2012 is Ploumen voorzitter van de PvdA.

Op 5 november 2012 is Lilianne Ploumen benoemd tot minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in het kabinet-Rutte-Asscher.

Kort na het aantreden van Donald Trump als president van de Verenigde Staten lanceert Ploumen She Decides. Dit is een internationaal initiatief voor de instandhouding van belangrijke voorzieningen voor vrouwen op het terrein van gezingsplanning. En ook een sterk antwoord op de herinvoering van de Mexico City Policy (ook wel Global Gag Rule) door de nieuwe Amerikaanse regering , een maatregel die verbiedt dat Amerikaanse overheidsgeld wordt gebruikt door organisaties die veilige abortus bespreekbaar en/of mogelijk maken. Deze maatregel komt neer op een korting van minstens 600 miljoen dollar per jaar. She Decides heeft inmiddels de steun van 60 landen, tientallen NGO’s en andere organisaties. Binnen een half jaar is inmiddels 300 miljoen dollar aan toezeggingen binnengekomen.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017, waarbij de PvdA 9 zetels behaalde, stond Ploumen op de 10e plaats op de kieslijst. Dankzij voorkeurstemmen werd Ploumen gekozen als lid van de Tweede Kamer.

Aletta Jacobsprijs

De Rijksuniversiteit Groningen reikt om de twee jaar de Aletta Jacobs Prijs uit aan een vrouw met een academische opleiding, die zich nationaal en/of internationaal verdienstelijk heeft gemaakt op het terrein van de emancipatie. De prijs werd in 1990 ingesteld door prof.dr. Erik Bleumink, voormalig voorzitter van het College van Bestuur. Er is een geldbedrag van 5000 Euro verbonden aan de prijs, vrij te besteden door de laureaat. Eerder werd de prijs o.a. uitgereikt aan Neelie Kroes, Hedy d’Ancona en Petra Stienen.
Laatst gewijzigd:01 februari 2018 16:04
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws