Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Satelliet herkent weidevogelvriendelijk weiland

Methode RUG-onderzoekers gepubliceerd in Journal of Applied Ecology
17 januari 2018

Met nieuwe, op radar gebaseerde, satellietwaarnemingen wordt in beeld gebracht hoe intensief graslanden worden gebruikt. Met behulp van deze satellietbeelden van agrarische landschappen kan worden bepaald hoe geschikt een specifiek weiland is voor weidevogels. Dr. Ruth Howison, Prof. dr. Han Olff en collega-onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen ( GELIFES ) hebben deze methode ontwikkeld. Het onderzoek is op 17 januari 2018 gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Applied Ecology .

Om te zien hoe weilanden veranderen in het voorjaar, gebruikten de onderzoekers herhaalde metingen van de Sentinel-1: een nieuw satellietsysteem van de ESA. Deze meet de structuur (hoogte, dichtheid) van vegetatie. Die metingen zijn zo nauwkeurig dat zelfs de groei van het gras op individuele weilanden kan worden bepaald. Zag de satelliet weinig veranderingen over de tijd, dan bleek het te gaan om extensief gebruikte weilanden. De weilanden waar veel veranderingen in de vegetatiestructuur werden gemeten, bleken intensief gebruikte weilanden, waar het gras hard groeit en iedere vier weken wordt gemaaid. Daarnaast herkende de satelliet een tussengroep, waar bijvoorbeeld een uitgesteld maaibeleid gold, of waar grote grazers rondliepen.

Nieuwe satelliet kijkt door de wolken

Howison en collega’s analyseerden voor hun onderzoek de gegevens van de Europese satelliet die sinds 2015 het oppervlak scant met behulp van een korte golf infrarood-radar. “In het verleden konden satellieten al kijken naar de hoeveelheid 'groen' op aarde”, vertelt Howison. “Maar bij bewolking werd weinig waargenomen. Deze moderne radar kan ook ‘door de wolken heen kijken’. Hij kan daardoor iedere 12 dagen, weer of geen weer, beelden maken van hetzelfde stukje aarde. Hij kijkt bovendien gedetailleerd genoeg om verschillende stukken weiland te herkennen met bv. kort en lang gras.”

Gruttovriendelijk

De analyses van intensief of extensief gebruikt land, zoals dat werd herkend door de satelliet, legde Howison vervolgens naast verspreidingsgegevens van broedende grutto’s. “Het bleek dat onze nationale vogel vooral in de tussengroep van extensief beheerde weilanden broedt, en het minst in de stukken die door de satelliet als ‘intensief’ werden beoordeeld. Daarmee hebben we laten zien dat ook een satelliet het verschil ‘weet’ tussen weidevogelvriendelijk beheerde grond en intensief beheerde grond.”

Grootschalige metingen

De metingen van de satelliet laten zien dat je op een betrouwbare manier grootschalig de intensiteit van het landgebruik kunt analyseren, ook in moeilijker toegankelijke gebieden zoals in Rusland of China. “In een tijd dat er volop wordt gediscussieerd over de achteruitgang van biodiversiteit in agrarisch gebied, is het belangrijk om de intensiteit van het landgebruik systematisch en op een grote schaal te kunnen volgen”, stelt Howison. “De data die deze satelliet verzamelt, kan daarbij van grote waarde zijn.”

Noot voor de pers:

Voor meer informatie neemt u contact op met:

Figure 1. Summarizing the variation in ‘surface roughness’, captured by the ESA radar coverages, we accurately estimate both land use intensity and plant community composition, verified with extensive ground surveys. Foto credits: Kaart en foto's door Ruth Howison
Figure 1. Summarizing the variation in ‘surface roughness’, captured by the ESA radar coverages, we accurately estimate both land use intensity and plant community composition, verified with extensive ground surveys. Foto credits: Kaart en foto's door Ruth Howison
Figure 2: Comparing between optical and radar imagery. Sentinel 1 radar imagery measures surface roughness and are free from cloud interference, (08 June 2016). Foto credits: Ruth Howison
Figure 2: Comparing between optical and radar imagery. Sentinel 1 radar imagery measures surface roughness and are free from cloud interference, (08 June 2016). Foto credits: Ruth Howison
Laatst gewijzigd:23 januari 2018 10:52
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....