Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Martijn Wieling verkozen tot vicevoorzitter van de Jonge Akademie

19 januari 2018

RUG-onderzoeker Martijn Wieling is door de leden van De Jonge Akademie verkozen tot vicevoorzitter. De Jonge Akademie is een platform binnen de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) met jonge wetenschappers die internationaal tot de top van hun vakgebied behoren. De Akademie organiseert activiteiten op het gebied van wetenschap en maatschappij, interdisciplinariteit en wetenschapsbeleid.

Hoogleraar Sociale & Organisatiepsychologie Belle Derks (UU) is benoemd tot voorzitter en experimenteel psycholoog Stefan van der Stigchel (UU) treedt toe tot het bestuur, dat verder bestaat uit Behnam Taebi (techniekfilosoof aan de TUD) en Patricia Dankers (chemicus aan de TUE).

Martijn Wieling
Martijn Wieling

Martijn Wieling

Wieling doet bij de afdeling Informatiekunde computationeel onderzoek naar dialecten. Zo bestudeert hij onder andere hoe de tong- en lipbewegingen van Nederlanders en Duitsers verschillen van die van Engelse sprekers, en hoe de visualisatie hiervan kan bijdragen aan het verbeteren van hun uitspraak.

Na het cum laude afsluiten van de masters Computing Science en Behavioral Cognitive Neurosciences aan de RUG, promoveerde Wieling in 2012 cum laude op onderzoek naar kwantitatieve methoden om dialectverschillen te onderzoeken. Wieling is in 2014 benoemd tot lid van De Jonge Akademie. In mei 2016 won hij de prestigieuze European Young Researchers Award. De jury sprak haar waardering uit voor Wieling als bijzondere, breed en maatschappelijk georiënteerde wetenschapper.

Meer informatie

Laatst gewijzigd:19 januari 2018 15:45

Meer nieuws

 • 21 november 2018

  Europeana Research Grant awarded to Berber Hagedoorn

  Berber Hagedoorn, Assistant Professor Media Studies at the University of Groningen Centre for Media and Journalism Studies, received the Europeana Research Grant award for her project 'Europeana 1914-1918: AV Storytelling Data in a European Comparative...

 • 19 november 2018

  Jelle Zijlstra: de man die goed was in gelijk krijgen

  Honderd jaar na de geboorte van oud-premier Jelle Zijlstra ligt er een biografie over de eerste Nederlandse politicus die met zijn economische vakkennis een succesvol imago in de politiek imago wist op te bouwen. Historicus Jonne Harmsma promoveert...

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...