Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

#PanoramaRomantica in het Groninger Museum

27 november 2017

Speciaal voor de aanstaande tentoonstelling De Romantiek in het Noorden en de huidige expositie Ook Romantiek in het Groninger Museum, heeft het Reality Center van de Rijksuniversiteit Groningen een virtueel panorama ontwikkeld: #PanoramaRomantica. Deze techniek biedt de bezoeker de mogelijkheid om ‘in’ een schilderij te stappen.

Panoramaschilderingen waren gigantische ronde of halfronde schilderijen waarbij de toeschouwer zich ín het afgebeelde landschap waant. De eersten werden aan het eind van de achttiende eeuw in Groot-Brittannië gemaakt. In de loop van de negentiende eeuw (de Romantiek) werden ze zeer populair in heel Europa en de Verenigde Staten. Eén van de beroemdste panorama’s is het Panorama Mesdag van de Groningse schilder Mesdag in Den Haag.

Op reis in een virtueel panorama

In opdracht van het Groninger Museum heeft het Reality Center van de RUG een Virtual Reality panorama gemaakt, gebaseerd op een aantal bekende landschapsschilderingen. In de moderne panorama-zaal in het Groninger Museum maakt de bezoeker als het ware een reis door zes verschillende landschappen, van serene velden tot aan imposante bergen en stille maannachten. Je waant je 8 minuten lang in een fantasierijke wereld door de verschillende schilderijen. Voor je het weet is de reis voorbij en heb je vijftig keer langer bij de virtuele panoramaschildering gestaan dan de gemiddelde museumbezoeker bij een willekeurig schilderij. #PanoramaRomantica is nog te beleven tot en met april 2018.

Het Reality Center binnen het universitaire Centrum voor Informatie Technologie (CIT) beschikt over unieke, zeer geavanceerde Virtual Reality (VR)-faciliteiten. Deze faciliteiten worden gebruikt voor innovatief onderzoek dat wordt uitgevoerd in veel verschillende wetenschapsgebieden. De 'Virtual Reality' experts staan garant voor optimale expertise en ondersteuning voor onderzoekers en wetenschappers. Naast opdrachten vanuit de RUG voert het Reality Center ook voor niet-universitaire instanties commerciële opdrachten uit.

Over de exposities

Ook Romantiek (t/m 02 april 2018)
Voor de liefhebber van hedendaagse Romantiek, fantasie en illusie is de expositie een must-see. In het artificial reality landschap sta je middenin de natuur, met landschappen die variëren van lieflijk tot dreigend en mysterieus. Dwaal rond in de verrassende keuze uit de eigen collectie moderne kunst, mode en design van het Groninger Museum: een spannende rondgang van de Zwarte Romantiek van Studio Job tot aan de zoete witte collectie van modeontwerpers Viktor & Rolf. Laat je fantasie de vrije loop in een duistere soundscape van Richard Bolhuis of een ontspannende soundscape van Alameda.

De Romantiek in het Noorden - van Friedrich tot Turner (9 december 2017 t/m 6 mei 2018)
Het Groninger Museum presenteert De Romantiek in het Noorden – van Friedrich tot Turner, het eerste internationale overzicht van landschapschilderkunst uit de Romantiek (1800-1850) in Noord-Europa. Dramatische landschappen met woeste zeeën, imposante bergen en vulkaanuitbarstingen wisselen elkaar af met stille nachten en serene velden waar de eenzame passant tot rust komt. Laat u verrassen door ruim 95 prachtige werken uit Nederland, Duitsland, Scandinavië en Groot-Brittannië. De landschapschilderkunst nam tijdens de Romantiek een hoge vlucht, met kunstenaars als J.M.W. Turner in Engeland, Caspar David Friedrich in Duitsland en Johan Christian Dahl in Noorwegen. Niet alleen spreken hun schilderijen tot de verbeelding, ook ontstond in deze periode een nieuwe opvatting die een bepalende invloed heeft gehad op de moderne kunst. Schilders keken niet meer alleen zorgvuldig om zich heen; ze keerden ook de blik naar binnen. De landschappen die zij schilderden zijn net zo gevarieerd en veranderlijk als de gemoedstoestanden van de mens. Deze tentoonstelling presenteert de Romantiek voor het eerst in een internationale context en laat zien hoe belangrijke Nederlandse kunstenaars als Koekkoek, Nuijen en Schelfhout zich verhouden tot hun beroemde buitenlandse tijdgenoten.

Laatst gewijzigd:27 november 2017 13:33

Meer nieuws

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...

 • 02 oktober 2018

  Young Academy Groningen verwelkomt acht nieuwe leden

  De Young Academy Groningen (YAG) heeft acht nieuwe leden benoemd uit verschillende vakgebieden van deRijksuniversiteit Groningen.Dr. Laura Bringmann, dr. Jan Willem Bolderdijk, dr. Nanna Hilton, dr. Tina Kretschmer, dr.Jocelien Olivier, dr. Saskia Peels,...

 • 02 oktober 2018

  Peter van Kampen over de samenwerking met Duitse instellingen

  Op slechts 50 kilometer afstand ten oosten van Groningen bevindt zich de vierde grootste economie ter wereld. Hoewel de fysieke grens met Duitsland weinig meer voorstelt, zijn er mentale drempels waardoor de samenwerking van Nederlandse bedrijven met...