Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Eindeloos dromen over moleculen

10 november 2017

Leren bank, kamerplant en een lichtgevende wereldbol – de Noorderlicht Fotogalerie werd op maandag 6 november tijdelijk omgetoverd tot huiskamer. In deze intieme setting spraken Nobelprijswinnaar Ben Feringa en hoogleraar theoretische sterrenkunde en kosmologie Vincent Icke voor én met het publiek over de wisselwerking tussen kunst en wetenschap. Het gesprek vond plaats in het kader van de 24e editie van de Noorderlicht Fotomanifestatie: ‘NUCLEUS – de verbeelding van wetenschap’. De Fotomanifestatie is tot 26 november op zeven locaties in Groningen, Eelde en Assen te zien.

Zowel Icke en Feringa als kunst en wetenschap blijken al snel gouden combinaties. Terwijl Feringa beschrijft hoe hij soms ’s avonds op de bank na een drukke dag over prachtige moleculen droomt, doet Icke uit de doeken hoe hij de wetenschap en kunst combineert in kunstwerken. De wetenschappers ontdekken een gedeelde passie voor water en weten hun enthousiasme voor normaliter abstracte onderwerpen op toegankelijke manier over te brengen op het publiek.

Een speeltuin voor wetenschappers en kunstenaars

In een enerverend gesprek, dat een uur duurt maar makkelijk een avondvullend programma had kunnen zijn, bespreken Icke en Feringa op deze manier de rol van wetenschap en de kunst in de samenleving. Samen zoeken ze naar raakvlakken waarop kunst en wetenschap elkaar ontmoeten. Zowel beide wetenschappers als het publiek lijken te concluderen dat kunstenaars en wetenschappers helemaal niet zoveel van elkaar verschillen; beide vakken komen voort uit nieuwsgierigheid en de drang iets te creëren dat nooit eerder bestaan heeft. De energie die Feringa krijgt van het maken van iets nieuws met zijn studenten zet zich door in zijn visie: ‘De universiteit zou een speeltuin voor wetenschappers moeten zijn, waar studenten durven te struikelen, te experimenteren en zich op onbekend terrein kunnen begeven. Soms mislukt een experiment, maar juist van fouten leer je.’ Daar komen soms verrassende resultaten uit voort. Zoals het publiek opmerkt: ‘Zijn wetenschappers dan niet per definitie óók kunstenaars?’

Over Ben Feringa

Met zijn onderzoek naar moleculaire nanomachines won Ben Feringa in 2016 samen met Jean-Pierre Sauvage en Fraser Stoddart de Nobelprijs voor de Scheikunde. Feringa is sinds 1988 hoogleraar organische chemie. Hij is een van de beste wetenschappers van dit moment, zowel in Nederland als mondiaal gezien. Zijn onderzoeksprestaties zijn zo uitzonderlijk dat hij algemeen gezien wordt als één van de meest creatieve en productieve chemici ter wereld.

Over Vincent Icke

Vincent Icke is hoogleraar theoretische sterrenkunde aan de Universiteit Leiden, bijzonder hoogleraar kosmologie aan de Universiteit van Amsterdam en kunstenaar. Hij treedt regelmatig op als gast in televisieprogramma's zoals God bestaat niet, Nieuwslicht en De Wereld Draait Door.

Nobel Symposium

Tijdens de Noorderlicht Fotomanifestatie vindt van 19 tot 22 november het Molecular Machines Nobel Prize Symposium plaats.

•     Meer informatie

Laatst gewijzigd:10 november 2017 10:16
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws