Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Scriptieprijs Sustainable Society voor onderzoek naar aardbevingsproblematiek

22 september 2017

Masterstudent Socio-Spatial Planning Marten Hoekstra heeft gisteren de Scriptieprijs Sustainable Society gewonnen. Voor zijn scriptie ‘Groningen Sendai-gereed?’ ontving hij een geldprijs van 1000 euro. In zijn onderzoek concludeert hij dat er in Groningen gesproken mag worden van een ramp vanwege de maatschappelijke problemen die voortkomen uit de aardbevingsproblematiek.

Nieuw model moet rekening houden met maatschappelijke gevolgen

Voor zijn scriptie onderzocht Hoekstra of het Programma Aardbevingsbestending en Kansrijk Groningen (PAKG), dat is opgezet om de aardbevingsproblemen aan te pakken, voldoende draagvlak heeft. Hij heeft het PAKG in zijn scriptie weergegeven als een Disaster Risk Management (DRM)- model met twee stromen: een maatschappelijke en een ruimtelijk maatschappelijke lijn. Als één van deze lijnen wordt onderbroken, kan er gesproken worden van een ramp.

Hoekstra stelt dat in Groningen de maatschappelijke lijn wordt onderbroken, omdat er onvoldoende maatregelen zijn genomen om onzekerheden onder bewoners weg te nemen. Om die reden wordt het huidige DRM-model van Groningen niet als succesvol beleefd door bestuurders, betrokkenen en maatschappij. Hij concludeert dat een model waarbij de maatschappelijke lijn volledig is ingebed een betere oplossing biedt voor de aardbevingsproblematiek dan het huidige model.

Eelco Eikenaar met winnaars Scriptieprijs (foto: Elmer Spaargaren)
Eelco Eikenaar met winnaars Scriptieprijs (foto: Elmer Spaargaren)

Scriptieprijs Sustainable Sociey

De Scriptieprijs Sustainable Society is dit jaar in het leven geroepen door de RUG in samenwerking met de Provincie Groningen. Uit de inzendingen koos een wetenschappelijke jury drie studenten die hun scriptie gisteren mochten presenteren in de Statenzaal van de provincie Groningen. Een maatschappelijke jury onder leiding van gedeputeerde Eelco Eikenaar koos de uiteindelijke winnaar. De jury prees Hoekstra voor zijn goed geschreven scriptie en heldere presentatie. Vanwege de bestuurlijk aanbevelingen is Hoekstra’s onderzoek bovendien maatschappelijk relevant.

De tweede en derde prijs gingen naar respectievelijk Andries de Vries en Nicky Schulz.

Meer informatie

Laatst gewijzigd:03 november 2017 12:15
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 09 januari 2019

  Voorzieningen verzorgingsstaat geen magneet voor migratie binnen Europa

  De meeste EU-migranten verhuizen naar een ander land tijdens levensfases waarin zij niet of nauwelijks afhankelijk zijn van de verzorgingsstaat. Er is dan ook weinig bewijs dat het niveau van sociale voorzieningen in het land van bestemming een belangrijke...

 • 09 januari 2019

  Alcoholgebruik heeft groot effect op Europese sterftecijfers

  Het hoge alcoholconsumptieniveau in Europa vormt een grote zorg voor de volksgezondheid. De verschillen in alcoholgebruik en drinkpatronen binnen Europa – vooral Oost-Europese mannen vertonen hoog en riskant alcoholgebruik – spelen een belangrijke rol...

 • 18 december 2018

  Nieuwe manier van tentamens maken: eerst individueel, daarna samen

  Op 11 december is bij Ruimtelijke Wetenschappen voor het eerst een digitaal two-stage tentamen afgenomen. Hierbij maken studenten het tentamen eerst individueel. Meteen daarna maken ze hetzelfde tentamen nog een keer, ditmaal in een groepje waarbij...