Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Young Scientist Medal for astronomer Pratika Dayal

21 juli 2017
Pratika Dayal
Pratika Dayal

The 2017 IUPAP Young Scientist Prize in Astrophysics has been awarded to Dr. Pratika Dayal of the Kapteyn Astronomical Institute, University of Groningen. She receives the medal for her work as a theorist, combining analytic theory, numerical simulations and data interpretation, which has significantly contributed to building tantalising bridges between fields as diverse as astrophysics, particle cosmology and astrobiology.  

Since 2016, Pratika Dayal has held an assistant professorship and Rosalind Franklin Fellowship at the Kapteyn Astronomical Institute where she is leading calculations for the forthcoming era of 21cm cosmology with the Square Kilometre Array. In addition to support from the University of Groningen, her group has been supported by the European Research Council’s starting grant since 2017.

The Young Scientist Prize is granted by the IUPAP, the International Union of Pure and Applied Physics. Awardees must have up to 8 years of research experience following PhD. The award consists of a medal, certificate and a monetary value of 1000 Euros.

Dayal will be presented the medal at the 29th Texas Symposium in Cape Town (South Africa) from 3-8 December 2017.

Read more

Laatst gewijzigd:21 juli 2017 17:05

Meer nieuws

 • 23 januari 2018

  Anton Scheurink: ‘Actief zijn is beter dan slank zijn’

  Anton Scheurink bestudeert de interacties tussen de hersenen en hormonen. Hij onderzoekt onder meer de principes achter NEAT: ‘non-exercise activity thermogenesis’, onbewust bewegen tijdens huis-tuin-en-keukenactiviteiten als traplopen, naar je werk...

 • 16 januari 2018

  Trage ‘hete elektronen’ verbeteren efficiëntie zonnecellen

  Fotonen waarvan de energie-inhoud groter is dan wat een halfgeleider kan absorberen produceren zogeheten ‘hete elektronen’. Het teveel aan energie dat die bij zich dragen gaat snel verloren door omzetting in warmte. RUG hoogleraar Maria Antonietta Loi...

 • 09 januari 2018

  Nieuw model brengt revolutionaire transistor dichterbij

  RUG-promovendus Siddhartha Omar heeft de ruis bestudeerd in het transport van elektronenspins in grafeen. Zijn conclusies is dat onzuiverheden in grafeen het transport hinderen. Deze ontdekking is een nieuwe stap richting een revolutionaire transistor...