UMCG krijgt € 450.000 voor beter communicatieonderwijs aan zorgverleners in Europa
Het UMCG krijgt €450.000 Europese subsidie om een onderwijsprogramma te ontwikkelen waarmee artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners beter leren communiceren met oudere patiënten met ‘lage gezondheidsvaardigheden’. De subsidie is onderdeel van het Erasmus+ programma van de EU.
Ouderen met lage gezondheidsvaardigheden vinden het vaak moeilijk om te gaan met hun ziekte en de bijbehorende behandeling. Ze begrijpen doktersadviezen niet goed en volgen ze daardoor niet goed op, ze gebruiken medicijnen verkeerd omdat ze de bijsluiter niet goed kunnen lezen of begrijpen en hebben weinig algemene kennis over ziekte en gezondheid. Zorgverleners hebben tot op heden vaak onvoldoende kennis en vaardigheden om effectief te communiceren met deze groep ouderen. Het versterken van communicatieve vaardigheden van toekomstige zorgverleners kan bijdragen aan het verbeteren van de zorg voor deze ouderen.
Het zogeheten IMPACCT project staat onder leiding van UMCG-onderzoeker Andrea de Winter. Het wordt uitgevoerd door de afdeling Gezondheidswetenschappen van het UMCG, samen met de faculteit der Letteren en het Centrum voor Informatie Technologie van de Rijksuniversiteit Groningen en partners uit Ierland, België, Italië, Slowakije en Duitsland (NUIG, EURASHE, Regione Marche, UPJS,, Jacobs University). Het project is tot stand gekomen met ondersteuning van UMCG Research BV.
In een periode van 3 jaar zal het consortium zich toeleggen op het ontwikkelen, implementeren en evalueren van nieuw communicatieonderwijs voor toekomstige zorgverleners in Europa. Alle inzichten worden daarnaast ook gebruikt om een reeks digitale colleges (Massive Online Open Course, ofwel MOOC) voor een breed publiek te ontwikkelen.
IMPACCT staat voor IMproving PAtient-centered Communication Competences: To build professional capacity concerning health literacy in medical and nursing education.
Het UMCG heeft als speerpunt Healthy Ageing, ofwel gezond ouder worden. Kennis hierover wordt overgedragen op toekomstige behandelaars. Studenten en specialisten in opleiding maken kennis met maatschappelijke en demografische ontwikkelingen, denken na over de toekomst van de zorg en bereiden zich voor op de rol die zij daarin als zorgverlener vervullen.
Laatst gewijzigd: | 12 maart 2020 21:31 |
Meer nieuws
-
08 mei 2025
KNAW benoemt drie hoogleraren RUG/UMCG tot nieuw lid
Hoogleraren Jingyuan Fu, Lisa Herzog en Helga de Valk van de RUG zijn door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) benoemd tot lid.
-
06 mei 2025
Wetenschap Werkt | Bewegend leren maakt kinderen vaardiger
Door basisschoolkinderen bewegend taal en rekenen te leren verbetert hun aandacht en taakgerichtheid. Door drie keer per week een half uur de lesstof springend en joggend tot zich te nemen gaan de resultaten op toetsen erop vooruit. Dit was de...
-
14 april 2025
12 Marie Sklodowska Curie Doctoral Networks voor de Rijksuniversiteit Groningen
De Rijksuniversiteit Groningen heeft zeer goede resultaten behaald in de laatste ronde van Marie Sklodowska Curie Doctoraatsnetwerken.