Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

NWO honoreert twee RUG projecten Maatschappelijk verantwoord innoveren

03 maart 2017
Linda Steg
Linda Steg

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft twee projecten van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) gehonoreerd in het programma Maatschappelijk verantwoord innoveren. In totaal werden negen projecten binnen dit programma gehonoreerd, alle gelieerd aan de topsectoren. Deze projecten brengen mogelijke ethische en maatschappelijke kwesties van (technologische) innovaties in een vroeg stadium in kaart, zodat hiermee in het innovatieproces rekening kan worden gehouden. Dit vergroot het draagvlak onder de stakeholders..

Maatschappelijk verantwoord besluiten over gas: De invloed van individuele en institutionele factoren op hoe mensen over gas oordelen (totaal budget €626.000,-)

Dr. Goda Perlaviciute en prof. dr. Linda Steg van de groep Omgevingspsychologie van de RUG hebben een subsidie gekregen om onderzoek te doen naar factoren die van invloed zijn op publieke oordelen over gas. Samen met politieke wetenschappers, dr. Aad Correljé and dr. Eefje Cuppen, en de filosoof dr. Udo Pesch van de Technische Universiteit Delft zullen ze nagaan welke individuele en institutionele factoren van invloed zijn op oordelen over verschillende gasconcepten in huidige en toekomstige energiesystemen. Het project zal belangrijke inzichten opleveren over hoe verantwoorde beslissingen moeten worden genomen over of en welke rol gas kan spelen in toekomstige energiesystemen. Lees meer.

Vormgeven van innovatieve en sociaal verantwoorde warmtevoorzieningssystemen (totaal budget €835.000,-)

De Technische Universiteit Delft (TU Delft) en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) hebben een NWO subsidie toegekend gekregen voor een interdisciplinair project dat zich richt op acceptabele en sociaal verantwoorde duurzame warmtevoorzieningssystemen. Dit project wordt gecoördineerd door prof. dr. Ir. Paulien Herder (TU Delft). Vanuit de RUG zullen filosofen (prof. dr. Frank Hindriks) en omgevingspsychologen (dr. Angela Ruepert en prof. dr. Linda Steg) samen een PhD student begeleiden die onderzoek zal doen naar de acceptatie en eerlijkheid van duurzame warmtenetten. Lees meer.

Laatst gewijzigd:11 januari 2018 13:08

Meer nieuws

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...

 • 09 oktober 2018

  Er gaat al 80 jaar niets boven de Groningse sociologen

  De afdeling Sociologie van de Rijksuniversiteit Groningen bestaat 80 jaar. Dit viert de afdeling met studenten, stafleden en alumni op vrijdag 12 oktober met een feestelijk programma in het Grand Theater in Groningen.

 • 08 oktober 2018

  Onder de 1,5 graad temperatuurstijging: ‘Met snel en daadkrachtig handelen kan het nog’

  De temperatuurstijging wereldwijd onder de anderhalve graad houden: het heeft veel voordelen en het kan nog, maar dan moeten we snel en daadkrachtig optreden. Dat concludeert het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) in haar laatste rapport,...