Miljoenenpremies naar vier Groningse toponderzoekers

Vier Groningse RUG-wetenschappers krijgen ieder anderhalf miljoen euro om de komende vijf jaar onderzoek te doen en een onderzoeksgroep op te bouwen. Zij ontvangen een Vici-beurs uit de Vernieuwingsimpuls van NWO. Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland.
NWO selecteert de Vici-laureaten op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatief karakter en wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en kennisbenutting. Vici is bestemd voor ‘excellente, ervaren onderzoekers die met succes een vernieuwende onderzoekslijn hebben ontwikkeld en daarmee een vooraanstaande positie innemen op nationaal en internationaal niveau’, aldus NWO. In totaal zijn er 34 Vici’s toegekend.
De Groningse Vici-laureaten:

Stem-perceptie en linguïstische inhoud in communicatie
Deniz Başkent, hoogleraar Auditieve perceptie bij de afdeling KNO van het Universitair Medisch Centrum Groningen, tevens Rosalind Franklin Fellow:
Praten is wat ons mens maakt, maar gehoorschade kan er voor zorgen dat iemand langdurig het vermogen om andere stemmen te horen verliest. Hoewel dit vaak wordt gezien als beperking, gebruiken we in dit project de effecten van gehoorschade om het belang van stemperceptie in spraakcommunicatie te onderzoeken.

De jeugd van heden vormt de werkers van morgen
Ute Bültmann is hoogleraar Arbeid en Gezondheid, in het bijzonder vanuit een epidemiologisch levensloopperspectief, bij de afdeling Gezondheidswetenschappen van het Universitair Medisch Centrum Groningen, tevens Rosalind Franklin Fellow:
Jonge werkenden hebben te maken met veranderend werk en een veranderende arbeidsmarkt. Een gezond werkleven is belangrijk voor het individu en de maatschappij. De onderzoekers bestuderen de relatie tussen psychische gezondheid en werk vanuit een levensloopperspectief. De resultaten kunnen helpen jongeren te ondersteunen bij het krijgen en behouden van werk.

Groenere medicijnen
Gerrit Poelarends, adjunct-hoogleraar Farmaceutische biotechnologie, Afdeling Chemische en Farmaceutische Biologie:
Gamma-aminoboterzuur derivaten vertegenwoordigen veelvuldig voorgeschreven geneesmiddelen die breed worden toegepast als anticonvulsiva, antidepressiva en voor de behandeling van zenuwpijn. In dit VICI project zullen de onderzoekers nieuwe enzymatische synthese routes ontwikkelen voor de groenere, meer duurzame en meer efficiënte productie van deze belangrijke farmaceutische producten.

De stopwatch in ons brein
Hedderik van Rijn, adunct hoogleraar Cognitieve wetenschappen en neurowetenschappen bij de afdeling Psychometrische & Statistische Technieken:
Efficiënt menselijk gedrag is afhankelijk van het goed inschatten van korte tijdsintervallen, maar wetenschappers weten nog niet hoe de stopwatch in ons brein werkt. In dit project bouwen wetenschappers een computermodel van het brein en verklaren daarmee hoe we tijd kunnen inzetten voor efficiënt en optimaal gedrag.
- Video Van Rijn
- Nieuwsbericht en video Faculteit GMW
Zie ook: nieuwsbericht NWO
Laatst gewijzigd: | 03 maart 2025 09:12 |
Meer nieuws
-
22 mei 2025
Wat maakt een gezonde bodem?
Een gezonde bodem heeft geen kunstmest nodig, is beter bestand tegen ziektes en plagen en kan meer regenwater en koolstof opnemen. Maar waaruit bestaat een gezonde bodem precies, en hoe brengen we die terug als het hij er niet (meer) is? Dat...
-
20 mei 2025
Van oesterzwam tot overall
Een shirt van schimmels - of preciezer gezegd van mycelium textiel. Het zou een goede stap kunnen zijn richting een duurzamere mode-industrie. Tenminste: als het materiaal zó ontwikkeld kan worden dat het goed bruikbaar is voor kleding én...
-
20 mei 2025
Huishoudens kunnen uitstoot met 40 procent verlagen door gedragsverandering
Wanneer de rijkste huishoudens hun dagelijkse gewoontes aanpassen kan dat de totale uitstoot van broeikasgassen door huishoudens met 40 procent omlaag brengen.