Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Groninger ontdekkingen centraal op expositie Nobel Science

18 januari 2017
Nobel Science

De Nobelprijs. Ben Feringa kreeg hem onlangs, en eerder ook Frits Zernike van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Maar vele andere onderzoekers aan de RUG verrichtten ook baanbrekend werk en deden opzienbarende uitvindingen en ontdekkingen. Aan deze Groninger wetenschappers van formaat wijdt het Universiteitsmuseum van 26 januari tot 29 mei de gratis toegankelijke expositie Nobel Science.

Groninger traditie en Feringa

De Nobelprijs van Ben Feringa staat niet op zichzelf. Vele wetenschappers uit de geschiedenis van de RUG deden onderzoek dat een Nobelprijs had kúnnen krijgen. Soms waren ze hun tijd zo ver vooruit dat anderen beloond werden voor ontdekkingen die zij al eerder deden. ‘Nobel Science. Feringa, Zernike and the Groningen tradition’ haalt die - vaak vergeten - onderzoekers voor het voetlicht en plaatst ze naast het onderzoek van Feringa.

Van ‘knutselende rector’ tot kunstnier van een bommenwerper

Nobel Science brengt diverse vergeten onderzoekers weer in herinnering. Denk aan de ‘knutselende rector’ Sirks, die al in 1893 een microscoop ontwierp volgens dezelfde principes als die waarvoor Zernike in 1953 werd bekroond met de Nobelprijs. Hermanus Haga, die het golfkarakter van röntgenstraling in 1899 bewees, dertien jaar voor Max von Laue dat deed - en de Nobelprijs kreeg. En wat te denken van Willem Kolff die van een bommenwerper en een T-Ford de eerste kunstnier knutselde?

Nobelpenning Feringa

Natuurlijk is er volop aandacht voor Ben Feringa zelf. Wat houdt zijn onderzoek naar nanomotoren eigenlijk in? Hoe maak je een molecuul dat je niet eens kunt zien? En hoe gaat het verder met de ‘Groningen tradition’ die fundamenteel onderzoek koppelt aan praktische toepassingen? En vanzelfsprekend is er een plekje ingeruimd voor de replica van de Nobelpenning van Feringa.

Expositie ‘Nobel Science. Feringa, Zernike and the Groningen tradition’
Geopend 26 januari tot 29 mei, di. tot en met zo. 13-17 uur
Gratis toegankelijk
Universiteitsmuseum RUG, Oude Kijk in 't Jatstraat 7a, Groningen

Meer informatie

Laatst gewijzigd:18 januari 2017 09:57

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....