Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Zinderende openingspartij WK Dammen: RUG-collegevoorzitter strijdt tegen burgemeester Groningen

05 december 2016

De stropdas ging af bij Sibrand Poppema. De voorzitter van het College van Bestuur van de RUG was afgelopen vrijdag niet van plan de openingspartij van het WK dammen tot een formaliteit te maken. En dat gold ook voor zijn tegenstander burgemeester Peter den Oudsten. Beide bestuurders zetten zich volledig in als aanvoerders van twee gelegenheidsteams van de universiteit en de gemeente, voor een volle tribune in de tot damarena omgetoverde Curatorenkamer van het Academiegebouw.

RUG-collegevoorzitter Poppema tegen burgemeester Den Oudsten

Strijdlust

Team Den Oudsten werd tijdens twee heuse time-outs bijgestaan door de 18-jarige Jan Groenendijk uit Wageningen die in een match van 12 partijen om de wereldtitel dammen speelt tegen de secondant van Team Poppema, RUG-student Roel Boomstra (23). De partij eindigde na ruim een half uur in remise, maar zowel Boomstra als Groenendijk toonden zich aangenaam verrast door het spel en de strijdlust van hun 'pupillen'.

Grootmeesters

Een dag later begonnen ook de twee grootmeesters vol vuur aan hun match in het Van Swinderen Huys aan de Boteringestraat, dat de match tot en met dinsdag onderdak biedt. Het publiek, waaronder Sibrand Poppema, was getuige van een indrukwekkende zege van de Groninger favoriet Roel Boomstra. Die zal er na de tweede partij op zondag echter nog allerminst gerust op zijn, want Groenendijk wist in een razend gecompliceerde partij winnend voordeel te krijgen. Met nog maar enkele seconden op de klok miste hij echter de winnende variant, waarna Boomstra het met een alerte verdediging nog net remise wist te houden.

Openingszet door Suzanne Staal en Elizabeth Kramer, twee talenten van Damgenootschap Het Noorden, de organiserende vereniging

Vervolg

Dit belooft veel voor het vervolg van de match, die Nederland na etappes in Wageningen en Den Haag op 18 december de opvolger oplevert van legendarische kampioenen als Ton Sijbrands, Harm Wiersma en Jannes van der Wal.  

Update 12 december 2016

Roel Boomstra heeft zich vandaag vrijwel verzekerd van de wereldtitel; hij heeft op dit moment nog twee punten (twee remises of 1 winst) nodig.

Meer informatie

Laatst gewijzigd:11 januari 2018 13:57
printView this page in: English

Meer nieuws