Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Student Roel Boomstra wereldkampioen dammen

15 december 2016
Wereldkampioen dammen 2016 Roel Boomstra
Wereldkampioen dammen 2016 Roel Boomstra

Roel Boomstra is wereldkampioen dammen geworden. De 23-jarige student Natuurkunde aan de RUG versloeg in een tweekamp zijn 18-jarige rivaal Jan Groenendijk. Boomstra wist in de tweekamp de eerste, de vijfde, de achtste partij en de tiende partij te winnen en was daarmee niet meer te achterhalen door Groenendijk, die niet één partij winnend afsloot.

Boomstra is de eerste Nederlandse wereldkampioen dammen sinds 1984, toen Harm Wiersma de titel veroverde. Nadien ging de titel altijd naar een dammer uit de Sovjet-Unie/Rusland. Boomstra werd Nederlands Kampioen dammen in 2012 en 2015 en Europees Kampioen dammen in 2014. Ook behaalde hij de derde plaats op het WK in 2013 en 2015. De tweekamp om de wereldtitel 2016 werd op vier locaties gespeeld. De RUG was gastheer van de opening en de eerste vier partijen.

Zie ook

Felicitaties voor Roel Boomstra
Felicitaties voor Roel Boomstra
Laatst gewijzigd:20 december 2016 10:12
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 12 december 2017

  Weidevogel en boer zijn gebaat bij ruige stalmest

  In agrarische graslanden spelen rode wormen een sleutelrol in de bodemvruchtbaarheid en in de voedselvoorziening van weidevogels. RUG-onderzoeker Jeroen Onrust onderzocht de wisselwerking tussen boeren, wormen en weidevogels. Hij concludeert dat de...

 • 06 december 2017

  Ribosomen bepalen lading van eiwitten

  Tijdens onderzoek naar de relatie tussen de ‘drukte’ in een cel, de ionsterkte en eiwitdiffusie ontdekten biochemici van de RUG iets bijzonders: positief geladen eiwitten blijven plakken aan de ribosomen. Dit verklaart waarom de meeste in water oplosbare...

 • 04 december 2017

  Controle over de spin-richting in een ‘sandwich’ van tweedimensionaal materiaal

  RUG-onderzoekers laten zien dat manipulatie van elektronenspin in grafeen mogelijk is met behulp van molybdeen diselenide. Hun resultaten zijn verschenen in het tijdschrift Nano Letters.