Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

Nobel Prize Award Ceremony for Ben Feringa

08 December 2016

On Saturday 10 December, Professor Ben Feringa will receive the Nobel Prize for Chemistry. The Award Ceremony is being held in Stockholm, Sweden, and will be streamed live via the UG website. You can watch the livestream by clicking the button below. You can also join us and watch the livestream from the University Museum.

Nobel event in the University Museum

The Award Ceremony will be broadcast live in the University Museum where historian Dr Arjen Dijkstra will give an introductory lecture on the Nobel highlights from the history of the University of Groningen. During the ceremony there will be a live feed to UG reporter Riepko Buikema in Stockholm and afterwards there will be drinks. The event will start on Saturday at 4 p.m. and end at 6 p.m. The number of places is limited: free tickets are available from the I Shop.

Nobel Blog

Follow Ben Feringa and his delegation in Stockholm, where he will give his Nobel Lecture on 8 December and receive the Nobel Prize on 10 December. UG staff members Peter van der Sijde and Riepko Buikema will be reporting on the preparations via the Nobel Blog and will follow Feringa to Stockholm on Wednesday.

Nobel Prize in pictures

Look at the pictures taken during Ben Feringa's Nobel Lecture on 8 December on the website Nobel Prize in pictures. Here you can also find a short summary of the lecure and the full lecture.

Explanimation

Watch the ‘explanimation’ of Feringa’s research on molecular motors, for which he won the Nobel Prize.

More information

Last modified:03 November 2017 12.35 p.m.
printView this page in: Nederlands

More news

 • 17 May 2019

  ‘Wormenman’ dr. Jeroen Onrust wint Wetenschapsprijs Campus Fryslân 2019

  Bioloog Jeroen Onrust mag zich de winnaar noemen van de Wetenschapsprijs Campus Fryslân 2019. Onrust onderzocht voor zijn promotieonderzoek bij Rijksuniversiteit Groningen/Campus Fryslân het belang van regenwormen op de vruchtbaarheid van agrarisch...

 • 16 May 2019

  Grote spiraalstelsels maken zeer efficiënt sterren

  Grote spiraalstelsels, zoals onze naaste buur de Andromedanevel, laten bijna geen gas- of stofdeeltjes onbenut bij het vormen van sterren. Dat hebben Nederlandse astronomen berekend aan de hand van de draaisnelheden van ruim honderd nabije stelsels...

 • 15 May 2019

  Academy Medal for Trudy Dehue

  Trudy Dehue, scientific sociologist, author and emeritus professor of the University of Groningen, will receive the Academy Medal from the Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences (KNAW). The Academy Medal is awarded every other year to individuals...