Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

‘Learning Histories for Sustainable Societies’ op 19 en 20 januari

13 december 2016

Sustainable Society organiseert samen met dr. Rik Peters op 19 en 20 januari een internationaal congres ‘Learning History for Sustainable Societies". In dit congres zal de ‘learning history’ ofwel de leergeschiedenismethode centraal staan. Waarom is deze methode interessant?

De wereld van vandaag verandert in rap tempo en wordt alsmaar complexer. Voor organisaties is het noodzakelijk met de tijd en deze veranderingen mee te gaan en zich aan te passen. Organisaties moeten dus, om effectief te blijven, lerende organisaties worden. De leergeschiedenismethode kan organisaties daar op een laagdrempelige en effectieve manier bij helpen. Het onderzoek bestaat uit de bestudering van schriftelijke bronnen en houden van diepgaande interviews. De leergeschiedenismethode is altijd een bottum-up benadering; door alle lagen van de organisaties worden interviews gehouden en naar veel verschillende mensen wordt goed geluisterd. Op basis van het bronnenonderzoek en de interviews wordt een leergeschiedenis geschreven in de vorm van een goed leesbaar verhaal. In het verhaal worden citaten opgenomen en prikkelende ‘leervragen’die de lezers aanzetten tot reflectie. Uiteindelijk wordt de leergeschiedenis gepresenteerd en idealiter besproken in de vorm van een dialoog met betrokkenen uit de organisatie. Zowel het onderzoeksproces in de organisatie (met name de interviews) als het feitelijke product (de leergeschiedenis), de presentatie daarvan en het gesprek daarover creëren leermomenten. Werknemers worden zich bewust van de verschillende perspectieven ten aanzien van de organisatie en ten opzichte van verschillende processen. Zij leren de ‘best practices’ maar ook de dingen die beter kunnen. Soms worden zij ook gewezen op mogelijke ‘blinde vlekken’. Met al deze kennis kan de organisatie haar functioneren in het heden en richting te toekomst verbeteren.

Bent u geïnspireerd geraakt? Kom dan op 19 en 20 januari naar het congres. Zowel de Amerikaanse grondleggers van de methode als Europese experts zijn hier aanwezig.

Hier kunt u het gehele programma inzien.
Via deze link kunt u kaarten reserveren.

Laatst gewijzigd:13 december 2016 16:19

Meer nieuws

 • 19 november 2018

  Jelle Zijlstra: de man die goed was in gelijk krijgen

  Honderd jaar na de geboorte van oud-premier Jelle Zijlstra ligt er een biografie over de eerste Nederlandse politicus die met zijn economische vakkennis een succesvol imago in de politiek imago wist op te bouwen. Historicus Jonne Harmsma promoveert...

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 13 november 2018

  De toekomst is digitaal, nu jij nog

  Voor zijn promotieonderzoek naar de geschiedschrijving van de Leeuwarder Courant analyseerde Marcel Broersma jaren geleden vergeeld krantenpapier. Door de intrede van digitalisering verschoof zijn onderzoek naar sociale media, nieuwe vormen van mediagebruik...