‘Learning Histories for Sustainable Societies’ op 19 en 20 januari
Sustainable Society organiseert samen met dr. Rik Peters op 19 en 20 januari een internationaal congres ‘Learning History for Sustainable Societies". In dit congres zal de ‘learning history’ ofwel de leergeschiedenismethode centraal staan. Waarom is deze methode interessant?
De wereld van vandaag verandert in rap tempo en wordt alsmaar complexer. Voor organisaties is het noodzakelijk met de tijd en deze veranderingen mee te gaan en zich aan te passen. Organisaties moeten dus, om effectief te blijven, lerende organisaties worden. De leergeschiedenismethode kan organisaties daar op een laagdrempelige en effectieve manier bij helpen. Het onderzoek bestaat uit de bestudering van schriftelijke bronnen en houden van diepgaande interviews. De leergeschiedenismethode is altijd een bottum-up benadering; door alle lagen van de organisaties worden interviews gehouden en naar veel verschillende mensen wordt goed geluisterd. Op basis van het bronnenonderzoek en de interviews wordt een leergeschiedenis geschreven in de vorm van een goed leesbaar verhaal. In het verhaal worden citaten opgenomen en prikkelende ‘leervragen’die de lezers aanzetten tot reflectie. Uiteindelijk wordt de leergeschiedenis gepresenteerd en idealiter besproken in de vorm van een dialoog met betrokkenen uit de organisatie. Zowel het onderzoeksproces in de organisatie (met name de interviews) als het feitelijke product (de leergeschiedenis), de presentatie daarvan en het gesprek daarover creëren leermomenten. Werknemers worden zich bewust van de verschillende perspectieven ten aanzien van de organisatie en ten opzichte van verschillende processen. Zij leren de ‘best practices’ maar ook de dingen die beter kunnen. Soms worden zij ook gewezen op mogelijke ‘blinde vlekken’. Met al deze kennis kan de organisatie haar functioneren in het heden en richting te toekomst verbeteren.
Bent u geïnspireerd geraakt? Kom dan op 19 en 20 januari naar het congres. Zowel de Amerikaanse grondleggers van de methode als Europese experts zijn hier aanwezig.
Laatst gewijzigd: | 27 augustus 2021 14:22 |
Meer nieuws
-
10 juli 2025
Vanaf 2026 nieuw bachelorprogramma Fries in Groningen
De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en de provincie Fryslân tekenen op 10 juli een convenant waardoor het vanaf september...
-
03 juli 2025
Forse subsidie Nij Begun voor project digicoaches Groningen en Noord-Drenthe
In alle gemeenten in Groningen en Noord-Drenthe komt er ruimte om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op te leiden tot digicoach. Het initiatief hiervoor komt van de Digital Literacy Coalition (DLC): een netwerk van organisaties die zich...
-
02 juli 2025
Met NWO-subsidie zet JUST ART kunst in voor transitie klimaatrechtvaardigheid
JUST ARTontvangt 6,8 miljoen euro als onderdeel van de Nationale Wetenschapsagenda om kunst in het centrum van klimaatrechtvaardigheid te plaatsen.