Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Nanocar van Ben Feringa levensgroot op Grote Markt

30 november 2016
Ben Feringa en de levensgrote versie van de Nanocar
Ben Feringa en de levensgrote versie van de Nanocar

De Grote Markt in Groningen is sinds vanmiddag een nieuwe blikvanger rijker: een reusachtige nanocar. De nanocar is een vierwielaangedreven moleculair autootje, een spectaculaire uitvinding van RUG-wetenschapper Ben Feringa die daar dit jaar de Nobelprijs Scheikunde voor kreeg.

De grote nanocar is een eerbetoon aan Ben Feringa en is geïnitieerd door de Gemeente Groningen en Marketing Groningen in samenwerking met de RUG. De nanocar is vanaf vandaag tot aanstaande vrijdag te zien op de Grote Markt, daarna vertrekt hij naar het plein voor het Academiegebouw (Broerstraat 5) om later op het Zerniketerrein zijn uiteindelijke plaats in te nemen.

Maak een selfie

De nanocar heeft in werkelijkheid de grootte van een miljoenste millimeter, een nanometer. Het uitvergrote model op de Grote Markt heeft een afmeting van 4 bij 6,5 meter en wordt woensdagmiddag vergezeld van de Jouw-energie-van-morgen-truck van waaruit RUG-medewerkers uitleg zullen geven over Feringa’s uitvinding. De organisatoren nodigen iedereen uit om een selfie te maken met de nanocar, de leukste inzending wordt beloond met een 3D full body-beeldje oftewel een miniversie van zichzelf.

Ben Feringa in de schijnwerpers

Naast de levensgrote nanocar is er vanaf morgen ook een speciale projectie op de Martinitoren te zien die het portret van Alfred Nobel toont. Deze projectie is te zien tot 10 december. Daarnaast ontwikkelde de RUG in samenwerking met Marketing Groningen een zogenaamde ‘explanimation’, een animatie die uitlegt waarom de uitvinding van Ben Feringa zo spectaculair is. Deze wordt vertoond op de webpagina’s van de RUG en City of Talent en via social media.

Nobellezing

Aanleiding voor de activiteiten rondom de Nobelprijswinnaar, is de lezing die Feringa woensdag 30 november geeft in de Martinikerk in Groningen: de lezing die hij tijdens de uitreiking van de Nobelprijs op 10 december in Zweden ook zal geven. De ceremonie start met een officiëel cortège (stoet van hoogleraren en genodigden ter viering van een belangrijk hoogtepunt) bij de Rijksuniversiteit van Groningen dat via de Grote Markt en de levensgrote nanocar naar de Martinikerk wandelt, waar Feringa de lezing zal geven. De lezing is via een livestream te zien op de website van de RUG en City of Talent.

Expositie

Het Universiteitsmuseum Groningen heeft vanaf 26 januari 2017 een gratis expositie over Nobelprijswinnaar Ben Feringa en de Groningse traditie van bijzondere vindingen. In samenwerking met De Verhalen van Groningen is er vooruitlopend op deze expositie, tot eind december, een mini-expositie te bewonderen over Groningse Nobelprijswinnaars bij de entree van het museum.

Akkoord van Groningen

De levensgrote nanocar, de projectie op de Martinitoren, de ’explanimation’ en de selfie-actie zijn onderdeel van de ‘Groningen, City of Talent’-campagne van het Akkoord van Groningen. Met deze campagne biedt het Akkoord Groningse talenten een platform waarop ze hun talent kunnen delen met de rest van de wereld.

Meer informatie

Nobelprijswinnaar Ben Feringa

Laatst gewijzigd:26 februari 2021 09:41
View this page in: English

Meer nieuws

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

  • 04 maart 2024

    Een plantaardige sensor

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...