Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Science publication co-authored by Wander Jager: Social norms as solutions

11 oktober 2016

UCG is very happy to report that a paper co-authored by Wander Jager, one of our academic staff members, was published in Science magazine. The publication is about tipping points in social systems:

Climate change, biodiversity loss, antibiotic resistance, and other global challenges pose major collective action problems: A group benefits from a certain action, but no individual has sufficient incentive to act alone. Formal institutions, e.g., laws and treaties, have helped address issues like ozone depletion, lead pollution, and acid rain. However, formal institutions are not always able to enforce collectively desirable outcomes. In such cases, informal institutions, such as social norms, can be important. If conditions are right, policy can support social norm changes, helping address even global problems. To judge when this is realistic, and what role policy can play, we discuss three crucial questions: Is a tipping point likely to exist, such that vicious cycles of socially damaging behavior can potentially be turned into virtuous ones? Can policy create tipping points where none exist? Can policy push the system past the tipping point?

The full article could be read here.

Laatst gewijzigd:11 oktober 2016 16:00

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...