Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Science publication co-authored by Wander Jager: Social norms as solutions

11 oktober 2016

UCG is very happy to report that a paper co-authored by Wander Jager, one of our academic staff members, was published in Science magazine. The publication is about tipping points in social systems:

Climate change, biodiversity loss, antibiotic resistance, and other global challenges pose major collective action problems: A group benefits from a certain action, but no individual has sufficient incentive to act alone. Formal institutions, e.g., laws and treaties, have helped address issues like ozone depletion, lead pollution, and acid rain. However, formal institutions are not always able to enforce collectively desirable outcomes. In such cases, informal institutions, such as social norms, can be important. If conditions are right, policy can support social norm changes, helping address even global problems. To judge when this is realistic, and what role policy can play, we discuss three crucial questions: Is a tipping point likely to exist, such that vicious cycles of socially damaging behavior can potentially be turned into virtuous ones? Can policy create tipping points where none exist? Can policy push the system past the tipping point?

The full article could be read here.

Laatst gewijzigd:11 oktober 2016 16:00

Meer nieuws

 • 20 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 19 maart 2018

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...