Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Nobelprijswinnaar Feringa: ‘Ik ben nog steeds in shock’

05 oktober 2016
Ben Feringa bij de persconferentie (foto: Elmer Spaargaren)

Op een persconferentie in het Academiegebouw ging Nobelprijswinnaar Ben Feringa kort in op de eervolle prijs die hem vandaag ten deel is gevallen. ‘Ik ben nog steeds een klein beetje in shock,’ zei een stralende Feringa.

‘Toen ik vanochtend het telefoontje kreeg van het Nobelprijscomité wist ik eerst een tijdje niets uit te brengen. Daarna waren mijn eerste woorden: “Ik ben hier zeer door vereerd”. Als wetenschapper droom je hier weleens van. Het is de grootste eer die je als wetenschapper ten deel kan vallen.’

Fantastisch team

Feringa loofde zijn team uitvoerig. ‘Het is geweldig om aan de RUG te werken en onderdeel te zijn van deze gemeenschap. Ik heb een fantastisch team van getalenteerde studenten en jonge onderzoekers uit wel zeventien landen.’ De kersverse Nobelprijswinnaar hield een pleidooi voor het overstijgen van de grenzen in de huidige wetenschap. ‘Er liggen grote maatschappelijke uitdagingen op ons te wachten, bijvoorbeeld om nieuwe medicijnen of de materialen van de toekomst te ontwikkelen. Het is heel belangrijk om daar wereldwijd aan te werken. Ik hoop daar met ons onderzoek een beetje aan bij te dragen.’

Vrijelijk dwalen in de speeltuin van het onderzoek

Met zijn prijs hoopt Feringa in de komende jaren nog veel mooi onderzoek te doen. ‘Maar ik ga ook de boodschap uitdragen dat er meer geld voor fundamenteel onderzoek nodig is.’ Samen met andere wetenschappers van de KNAW heeft Feringa de Nederlandse regering gevraag om 1 miljard extra te investeren in fundamenteel onderzoek. ‘Eigenlijk ben ik docent, geef ik college aan eerstejaarsstudenten. Ik zou het geweldig vinden als er voor die jonge talenten over enkele jaren voldoende middelen beschikbaar zijn om vrijelijk in de speeltuin van het onderzoek rond te dwalen.’

Grote eer

Volgens collegevoorzitter Sibrand Poppema is de Rijksuniversiteit Groningen enorm trots op Feringa. ‘Ik heb Feringa wel eens verteld dat ik verwachtte dat hij ooit de Nobelprijs zou winnen. Maar het is natuurlijk een speciale eer, heel bijzonder. Het is 63 jaar geleden dat een RUG-wetenschapper de Nobelprijs won. Dit is een heel grote eer voor de RUG en de Nederlandse wetenschap in het algemeen.’

Laatst gewijzigd:07 oktober 2016 12:35

Meer nieuws

 • 23 februari 2018

  Miljoenenpremies naar vier Groningse toponderzoekers

  Vier Groningse RUG-wetenschappers krijgen ieder anderhalf miljoen euro om de komende vijf jaar onderzoek te doen en een onderzoeksgroep op te bouwen. Zij ontvangen een Vici-beurs uit de Vernieuwingsimpuls van NWO. Vici is een van de grootste persoonsgebonden...

 • 22 februari 2018

  Physica prijs 2018 naar hoogleraar Maria Antonietta Loi

  Physica prijs 2018 naar hoogleraar Maria Antonietta Loi

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...