Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Grote stap in ontwikkelen behandeling bacteriële infecties

11 mei 2016

Onderzoekers van het UMCG hebben een methode ontwikkeld waarmee antimicrobiële stoffen verpakt kunnen worden en daardoor voor het eerst diep door kunnen dringen in een bacteriële infectie. Zij hebben hiermee een grote stap gezet in het ontwikkelen van alternatieven voor de huidige methode om antimicrobiële stoffen toe te dienen om bacteriële infecties te behandelen. Zij publiceerden hierover in het wetenschappelijke tijdschrift ACS Nano.

Tot nu toe waren er hoofdzakelijk antimicrobiële stoffen bekend die aan het oppervlak van een infectie bacteriën konden doden. Door de nieuwe verpakking, kunnen antimicrobiële stoffen veel dieper in de infectie doordringen. De UMCG’ers werken hierin samen met chemici van de Nankai University in Tianjin, China.

Biofilms

Meer dan zestig procent van alle menselijke infecties worden veroorzaakt door biofilms. Biofilms bestaan uit een laag bacteriën die zich overal in het lichaam kunnen vormen en infectie veroorzaken. Biofilms zijn steeds minder vatbaar voor antibiotica doordat bacteriën steeds resistenter worden tegen antibiotica, maar ook doordat deze niet goed doordringen in een biofilm. De slechte doordringbaarheid van biofilms door antimicrobiële stoffen is al bekend sinds Antoni van Leeuwenhoek al in de 17e eeuw schreef dat ‘de azijn waarmee ik mijn tanden was, alleen die diertjes doodt aan de oppervlakte, maar niet komt bij de diertjes in de kern’. Tot nu toe was nog maar beperkte vooruitgang op dit terrein geboekt.

Nu hebben de onderzoekers een nieuwe methode ontwikkeld waarin antimicrobiële stoffen verpakt kunnen worden. Hierdoor is de verpakking, bestaande uit micellen, in staat zichzelf een weg te zoeken naar een infectie om vervolgens te penetreren in de biofilm. Hier openen de daar aanwezige bacteriën zelf de verpakking om daarmee hun eigen dood te bewerkstelligen.

Triclosan

In het onderzoek is aangetoond dat micellen met de antimicrobiële stof triclosan kunnen penetreren in biofilms bestaande uit stafylokokken, die vervolgens gedood worden door triclosan. Stafylokokken veroorzaken veel infecties. De onderzoekers denken hiermee een grote stap te hebben gezet in de behandeling van bacteriële infecties. Dit juist op een moment dat de werkzaamheid van veel bestaande methoden en antibiotica aan het afnemen is.

De onderzoekers benadrukken dat de klinische toepassing bij mensen nog niet in het verschiet ligt. De eerste vervolgstap is om deze methode in dierproeven te testen.

Link naar de publicatie in ACS Nano

Bron: nieuwsbericht UMCG

Laatst gewijzigd:13 mei 2016 11:51
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 15 mei 2018

  UMCG test vóór zwangerschap kans op krijgen ernstig ziek kind

  Vanaf half mei 2018 is het voor alle stellen in Nederland mogelijk om via 6 hiervoor getrainde huisartsen een DNA-dragerschapstest te doen. Deze test maakt het voor stellen mogelijk om al vóór de zwangerschap te laten onderzoeken of er een verhoogde...

 • 03 april 2018

  DNA-veranderingen verstoren team play in de cel

  DNA-veranderingen die ziekten veroorzaken zorgen niet altijd tot een verandering in de eiwitten zelf, maar kunnen soms leiden tot een verandering in de samenwerking tussen de eiwitten. Dat blijkt uit onderzoek van genetici van het Universitair Medisch...

 • 27 maart 2018

  Slechtere gezondheid kind na medisch ingrijpen bij bevalling

  Kinderen die zijn geboren na medisch ingrijpen, bijvoorbeeld met weeënopwekkers, een vacuümpomp of een keizersnede, hebben vaker gezondheidsproblemen. Dat blijkt uit de analyse van gegevens van bijna 500.000 Australische kinderen van gezonde moeders...