Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Column Fokko Oldenhuis in De Riepe: ‘Homo’s wegzenden’ en ‘geen handen schudden’ geeft onnodig strijd

02 mei 2016
Prof. mr. dr. F.T. (Fokko) Oldenhuis

'In een verdrag uit 1579 staat dat een ‘yeder particulier in syn religie vry sal mogen blyven’. Vrij vertaald: je mag zelf weten wat je gelooft en hoe je gelooft. Dat verdrag werd later de basis van onze grondwet. In 1579 zaten we evenwel midden in een oorlog waar rooms-katholieken en protestanten met elkaar in botsing kwamen. Vrijheid van geweten was ver te zoeken. In je eigen huis was je zelfs niet veilig. Dat verdrag uit 1579 was dus z’n tijd ver vooruit en is in 2016 actueler dan ooit.'

Zo begint de column van bijzonder hoogleraar Religie en Recht Fokko Oldenhuis in het aprilnummer van straatmagazine De Riepe. Deze editie heeft als thema 'Strijd'. Lees hier de gehele column.


Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 17:56

Meer nieuws

 • 12 januari 2024

  Leon Verstappen gedecoreerd tijdens jubileumcongres

  Leon Verstappen (Meijel, 1965), hoogleraar Notarieel Recht aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen, is vrijdag 12 januari verrast met een Koninklijke Onderscheiding in de categorie Officier in de Orde van Oranje Nassau...

 • 11 december 2023

  Join the 'Language and AI' community

  As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...

 • 05 december 2023

  Botsende mensenrechten: hoever mogen demonstranten gaan?

  Snelwegblokkades, anti-abortusdemonstranten en fakkelzwaaiers bij politici thuis. Het recht om te demonstreren is een groot goed, maar soms schuurt het met andere mensenrechten. Noor Swart onderzoekt voor haar proefschrift het Nederlandse...