Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Interview met Ben Feringa in Nature over nanomachines

15 september 2015
Nano-auto

RUG-hoogleraar organische chemie Ben Feringa, die als eerste een door licht aangedreven moleculaire motor maakte en een vierwiel aangedreven moleculair autootje bouwde, is een van de wetenschappers die aan het woord komt in een artikel over nanomachines, gepubliceerd door het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Het artikel beschrijft hoe dit onderzoeksterrein van ‘de kleinste vorm van Lego’ de afgelopen twee decennia volwassen is geworden. Er bestaan inmiddels een groot aantal verschillende nanomachines, zodat wetenschappers over een goed gevulde onderdelenkist kunnen beschikken waarmee ze nieuwe dingen kunnen bouwen. En hoewel er nog betrekkelijk weinig toepassingen zijn van nanomachines beloven bijvoorbeeld nanoschakelaars (een onderdeel waar Feringa ook aan werkt) bruikbaar te zijn bij het maken van computergeheugen, sensoren of schakelbare geneesmiddelen.

Dat het veld volwassen is blijkt ook uit het feit dat in juni een van de invloedrijke Gordon conferences in de VS gewijd was aan nanomachines en hun mogelijke toepassingen. Het vakgebied heeft inderdaad een keerpunt bereikt, denkt ook Feringa. ‘We hebben 50 of 60 verschillende motoren gemaakt’, zegt hij in Nature. ‘Ik ben inmiddels niet meer zo geïnteresseerd in weer een nieuwe motor, maar vooral in toepassingen.’

Nature News Feature: The tiniest Lego : a tale of nanoscale motors, rotors, switches and pumps.

Laatst gewijzigd:17 september 2015 13:56

Meer nieuws

 • 16 mei 2018

  Het nut van algen boven water

  Tussen de Bahama’s en Ierland goten algenonderzoeksters Maria van Leeuwe en Jacqueline Stefels van de RUG honderden liters oceaanwater door hun filters. Ze voeren op onderzoeksschip de Pelagia een etappe van de NICO-expeditie mee. Het Netherlands Initiative...

 • 09 mei 2018

  Petra Rudolf gekozen tot nieuwe voorzitter European Physical Society

  RUG-hoogleraar Experimentele Vaste Stof Fysica Petra Rudolf is verkozen tot 'president' van de European Physical Society (EPS). Met ingang van april 2019 zal zij deze organisatie, die natuurkundige vakverenigingen in heel Europa (inclusief Turkije en...

 • 08 mei 2018

  Professor Sijbren Otto wint eervolle Royal Society of Chemistry Award

  Aan hoogleraar Systeemchemie Sijbren Otto van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is de Supramolecular Chemistry Award 2018 van de Britse Royal Society of Chemistry toegekend. Otto ontvangt deze tweejaarlijkse prijs voor zijn bijdrage aan het onderzoek...