Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Interview met Ben Feringa in Nature over nanomachines

15 september 2015
Nano-auto

RUG-hoogleraar organische chemie Ben Feringa, die als eerste een door licht aangedreven moleculaire motor maakte en een vierwiel aangedreven moleculair autootje bouwde, is een van de wetenschappers die aan het woord komt in een artikel over nanomachines, gepubliceerd door het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Het artikel beschrijft hoe dit onderzoeksterrein van ‘de kleinste vorm van Lego’ de afgelopen twee decennia volwassen is geworden. Er bestaan inmiddels een groot aantal verschillende nanomachines, zodat wetenschappers over een goed gevulde onderdelenkist kunnen beschikken waarmee ze nieuwe dingen kunnen bouwen. En hoewel er nog betrekkelijk weinig toepassingen zijn van nanomachines beloven bijvoorbeeld nanoschakelaars (een onderdeel waar Feringa ook aan werkt) bruikbaar te zijn bij het maken van computergeheugen, sensoren of schakelbare geneesmiddelen.

Dat het veld volwassen is blijkt ook uit het feit dat in juni een van de invloedrijke Gordon conferences in de VS gewijd was aan nanomachines en hun mogelijke toepassingen. Het vakgebied heeft inderdaad een keerpunt bereikt, denkt ook Feringa. ‘We hebben 50 of 60 verschillende motoren gemaakt’, zegt hij in Nature. ‘Ik ben inmiddels niet meer zo geïnteresseerd in weer een nieuwe motor, maar vooral in toepassingen.’

Nature News Feature: The tiniest Lego : a tale of nanoscale motors, rotors, switches and pumps.

Laatst gewijzigd:17 september 2015 13:56

Meer nieuws