Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Interview met Ben Feringa in Nature over nanomachines

15 september 2015
Nano-auto

RUG-hoogleraar organische chemie Ben Feringa, die als eerste een door licht aangedreven moleculaire motor maakte en een vierwiel aangedreven moleculair autootje bouwde, is een van de wetenschappers die aan het woord komt in een artikel over nanomachines, gepubliceerd door het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Het artikel beschrijft hoe dit onderzoeksterrein van ‘de kleinste vorm van Lego’ de afgelopen twee decennia volwassen is geworden. Er bestaan inmiddels een groot aantal verschillende nanomachines, zodat wetenschappers over een goed gevulde onderdelenkist kunnen beschikken waarmee ze nieuwe dingen kunnen bouwen. En hoewel er nog betrekkelijk weinig toepassingen zijn van nanomachines beloven bijvoorbeeld nanoschakelaars (een onderdeel waar Feringa ook aan werkt) bruikbaar te zijn bij het maken van computergeheugen, sensoren of schakelbare geneesmiddelen.

Dat het veld volwassen is blijkt ook uit het feit dat in juni een van de invloedrijke Gordon conferences in de VS gewijd was aan nanomachines en hun mogelijke toepassingen. Het vakgebied heeft inderdaad een keerpunt bereikt, denkt ook Feringa. ‘We hebben 50 of 60 verschillende motoren gemaakt’, zegt hij in Nature. ‘Ik ben inmiddels niet meer zo geïnteresseerd in weer een nieuwe motor, maar vooral in toepassingen.’

Nature News Feature: The tiniest Lego : a tale of nanoscale motors, rotors, switches and pumps.

Laatst gewijzigd:17 september 2015 13:56

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 20 februari 2018

  Zelforganisatie onderwaterplanten houdt rivieren gezond

  Onderwaterplanten spelen een essentiële rol om rivieren en waterlopen gezond te houden. Biologe Loreta Cornacchia van het Koninklijk Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) ondervond dat de waterplant sterrenkroos een regelmatig verspreid 'klonterig'...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...