Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Five Veni grants awarded to Groningen science faculty

19 July 2015

Five research of the Faculty of Science and Engineering (formerly known as the Faculty of Mathematics and Natural Sciences) have been awarded a Veni grant as part of the Innovational Research Incentives Scheme run by the Netherlands Organisation for Scientific Research (NWO), the Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences (KNAW) and the universities. The personal Veni grants are worth up to a maximum of € 250,000 and enable talented researchers who have just completed a PhD to conduct research of their own choice.

The grants awarded to the Faculty of Science and Engineering are (description in Dutch):

Fighting multidrug-resistant bacteria
Dr. A. A. (Andreas) Bastian (m) - Faculty of Science and Engineering
De toename van bacteriële resistentie tegen antibiotica en het feit dat de ontwikkeling van antibiotica bedrijfseconomisch onaantrekkelijk is, veroorzaken een bedreiging voor patiënten die geïnfecteerd zijn met multidrugresistente bacteriën. Het voorgestelde onderzoek richt zich op de ontdekking van kandidaatmedicijnen die resistentie tegen carbapenems, de laatste redmiddelen tegen bacteriën, omzeilen.

Hoe het brein ingewikkelde vraagstukken oplost
Dr. J.P. (Jelmer) Borst (m) - onderzoeksinstituut Artificial Intelligence and Cognitive Engineering
In dit project wordt een simulatie gemaakt van hoe mensen ingewikkelde vraagstukken – zoals een algebra-opgave – verwerken in hun brein. Om de informatieverwerking van het brein te begrijpen gebruiken de wetenschappers twee nieuwe analysemethoden. Een dergelijke simulatie kan helpen om mensen beter te trainen in het oplossen van dit soort vraagstukken.

Nieuwe peptides voor food, farma en functionele materialen
P.W.J.M. (Pim) Frederix (m) - Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute
Recente ontwikkelingen op het gebied van computertechnologie maken het nu mogelijk om biomaterialen te ontdekken door middel van simulaties. Zo kunnen onderzoekers biologisch afbreekbare kleine eiwitten (peptides) vinden die spontaan nano-structuren vormen. Dit kan toegepast worden in cosmetica, voedingsmiddelen of biomedische industrie voor een betere textuur zonder niet-natuurlijke additieven.

Hoe beïnvloeden veroudering en sociaal gedrag elkaar?
Dr. M. (Martijn) Hammers (m) - Groningen Institute for Evolutionary Life Sciences
Ouders die geassisteerd worden door familieleden hoeven zelf minder te investeren in het ouderschap. De onderzoeker bepaalt of deze assistentie de veroudering van de ouders vertraagt in een wilde populatie dieren. Vervolgens worden wiskundige modellen ontwikkeld om de invloed van veroudering op sociaal gedrag te voorspellen.

Structure, function and mechanism of Pnu type transporters
Dr. M. (Michael) Jähme (m) -
Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute
Dit voorstel richt zich op de fundamentele vraag hoe bacteriële cellen vitamines opnemen. Kennis van dit proces kan gebruikt worden om aangrijpingspunten voor nieuwe antibiotica te vinden, en om nieuwe productiemethoden voor high-value chemicals te ontwikkelen.

Last modified:21 January 2021 11.44 a.m.
printView this page in: Nederlands

More news