Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Best image prize for "Choosey female"

17 juni 2015

Dr. Jean-Christophe Billeter, tenure tracker at the Groningen Institute for Evolutionary Life Sciences (GELIFES) has been awarded first prize for his image "Choosey female" during the "Art of Neuroscience”, an international meeting organised by the Dutch Royal Academy of Arts and Sciences (KNAW) and the NIN.

The confocal microscopy image shows neurons (green) that innervate muscles (red) of the reproductive tract of a female fruit fly (Drosophila melanogaster). Females use these neurons to influence the storage and use of sperm received from males. This neuromuscular system may be a mechanistic basis for female cryptic choice, a phenomenon in which females exert choice after mating on whose sperm fertilize their eggs. Testing this hypothesis is part of the PhD project of Meghan Laturney at GELIFES, funded by an NWO Open Programma grant.

The winning image shows neurons (green) that innervate muscles (red) of the reproductive tract of a female fruit fly.
The winning image shows neurons (green) that innervate muscles (red) of the reproductive tract of a female fruit fly.
Laatst gewijzigd:01 februari 2017 00:45

Meer nieuws

 • 16 mei 2018

  Het nut van algen boven water

  Tussen de Bahama’s en Ierland goten algenonderzoeksters Maria van Leeuwe en Jacqueline Stefels van de RUG honderden liters oceaanwater door hun filters. Ze voeren op onderzoeksschip de Pelagia een etappe van de NICO-expeditie mee. Het Netherlands Initiative...

 • 09 mei 2018

  Petra Rudolf gekozen tot nieuwe voorzitter European Physical Society

  RUG-hoogleraar Experimentele Vaste Stof Fysica Petra Rudolf is verkozen tot 'president' van de European Physical Society (EPS). Met ingang van april 2019 zal zij deze organisatie, die natuurkundige vakverenigingen in heel Europa (inclusief Turkije en...

 • 08 mei 2018

  Professor Sijbren Otto wint eervolle Royal Society of Chemistry Award

  Aan hoogleraar Systeemchemie Sijbren Otto van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is de Supramolecular Chemistry Award 2018 van de Britse Royal Society of Chemistry toegekend. Otto ontvangt deze tweejaarlijkse prijs voor zijn bijdrage aan het onderzoek...