Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Best image prize for "Choosey female"

17 juni 2015

Dr. Jean-Christophe Billeter, tenure tracker at the Groningen Institute for Evolutionary Life Sciences (GELIFES) has been awarded first prize for his image "Choosey female" during the "Art of Neuroscience”, an international meeting organised by the Dutch Royal Academy of Arts and Sciences (KNAW) and the NIN.

The confocal microscopy image shows neurons (green) that innervate muscles (red) of the reproductive tract of a female fruit fly (Drosophila melanogaster). Females use these neurons to influence the storage and use of sperm received from males. This neuromuscular system may be a mechanistic basis for female cryptic choice, a phenomenon in which females exert choice after mating on whose sperm fertilize their eggs. Testing this hypothesis is part of the PhD project of Meghan Laturney at GELIFES, funded by an NWO Open Programma grant.

The winning image shows neurons (green) that innervate muscles (red) of the reproductive tract of a female fruit fly.
The winning image shows neurons (green) that innervate muscles (red) of the reproductive tract of a female fruit fly.
Laatst gewijzigd:01 februari 2017 00:45

Meer nieuws

 • 02 augustus 2018

  Zeer uitzonderlijk eiwit biedt mogelijkheden voor nieuwe antibiotica

  Een onderzoeksgroep van de RUG onder leiding van Dirk Slotboom heeft een bijzonder eiwit ontdekt dat mogelijk een grote rol kan spelen in de ontwikkeling van nieuwe antibiotica. De bevindingen zijn op 2 augustus gepubliceerd in het tijdschrift Nature...

 • 24 juli 2018

  De natuur weet antwoord

  Spreeuwen en mieren presteren met minimaal denkvermogen iets wat voor de slimste robots te ingewikkeld is: functioneren als een collectief. Daarom spiekt hoogleraar Ming Cao graag bij de natuur.

 • 23 juli 2018

  Drie jonge onderzoekers naar buitenlandse topinstituten met Rubicon-beurs

  Drie veelbelovende, pas gepromoveerde RUG-wetenschappers gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten. Het gaat om Mayra Diosa-Toro, Machteld...