Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Grote belangstelling voor officiële bouwstart Energy Academy Europe

22 mei 2015
Impressie van de Energy Academy Europe

Op donderdag 21 mei was de start van de bouw van het nieuwe gebouw van Energy Academy Europe. Dit gebeurde onder grote belangstelling en de aanwezigen hadden een aangename en informatieve middag.

Presentatie ontwerp

Het programma begon met een presentatie door architect Aldo Vos. In zijn presentatie werden het ontwerpproces en de unieke eigenschappen van het nieuw gebouw duidelijk naar voren gebracht. Het nieuwe en ambitieuze gebouw voor Energy Academy Europe wordt het meest duurzame onderwijsgebouw van Nederland. Er wordt optimaal gebruik gemaakt van wat er al in ruime mate voorhanden is: de elementen aarde, water, lucht en zonlicht. Een 200 meter lang luchtkanaal onder het gebouw door gebruikt de aarde voor koeling of juist opwarming van lucht en water; regenwater wordt gebruikt als spoelwater voor de toiletten; de ventilatie wordt aangejaagd door een ‘zonneschoorsteen’; de zonnestralen worden optimaal gebruikt voor verlichting en energieopwekking.


Het belang van een icoon

In hun toespraken legden Commissaris van de Koning Max van den Berg, prof. dr. Sibrand Poppema (Rijksuniversiteit Groningen) en dr. Han de Ruiter (Hanzehogeschool) de nadruk op de essentiële rol van het nieuwe Energy Academy gebouw in de benodigde samenwerking om de regio te ontwikkelen als centrum van expertise op het gebied van energie en energietransitie. In de woorden van prof. dr. Poppema: “We hebben een icoon nodig”.

Energy Valley , Energy Delta Institute en Energy Academy Europe slaan de handen ineen om samen te werken in onderzoek, onderwijs en innovatie op het gebied van energie. Tijdens een paneldiscussie benadrukten André Faaij (Energy Academy Europe), Anja Hulshof (Energy Delta Institute) en Gerrit van Werven (Energy Valley) het belang van het nieuwe gebouw voor deze samenwerking.

Ludieke openingsact

Na het officiële gedeelte werden de zes sprekers en panelleden uitgenodigd voor de Kick Off op de bouwlocatie; door te fietsen werd voldoende elektriciteit opgewekt om een afbeelding van het nieuw gebouw op een groot scherm weer te geven.

De bouw van het bijna 13.000 m2 grote gebouw met BREEAM-rating ‘Outstanding’ zal in 2015-2016 worden gerealiseerd door de Rijksuniversiteit Groningen op de Zernike Campus Groningen. Meer informatie over het gebouw is te vinden op onze website.

Laatst gewijzigd:19 februari 2021 14:44
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...