Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Engelstalige bachelor Media Studies start in september aan Rijksuniversiteit Groningen

24 maart 2015
Welke rol spelen media in de samenleving?

Op 1 september gaat aan de Rijksuniversiteit Groningen de nieuwe bachelor Media Studies van start. In deze geheel Engelstalige driejarige bachelor staat de - veranderende - rol die media in de samenleving spelen centraal. Deze actuele opleiding stoomt studenten klaar voor de arbeidsmarkt van de 21e eeuw. Zij kunnen later aan de slag in uiteenlopende mediagerelateerde functies, waarvan sommige misschien nu nog niet eens bestaan.

Media spelen een cruciale en niet te miskennen rol in ons leven. Van social media tot kranten en tijdschriften, van websites tot televisie, van zoekmachines tot apps: ons begrip van de wereld wordt bepaald door media. Media hebben niet alleen impact op de manier waarop we met elkaar communiceren en informatie vergaren, maar ook op hoe de samenleving wereldwijd is georganiseerd: cultureel, politiek en economisch.

Volgens hoogleraar Journalistieke Cultuur en Media Marcel Broersma heeft de nieuwe bachelor in Groningen een speciale focus op deze sociale en informatieve functie van de media. "Soortgelijke programma’s in binnen- en buitenland richten zich vaak op aspecten van populaire cultuur, film- en televisiestudies of kunst en talen. Het unieke aan ons programma is dat we een vergelijkend perspectief bieden door media in hun culturele, internationale, economische, politieke en historische samenhang te bestuderen.” Maar de opleiding is ook praktisch georiënteerd. “In de theoretische vakken wordt steeds een link gelegd naar het hier en nu, naar mediaproductie en mediaconsumptie. En studenten gaan veel zelf aan de slag, bijvoorbeeld door in een Social Lab mediagebruik te analyseren.”

In colleges over onder andere mediagebruik en -productie, de media-industrie, en audiovisuele en digitale cultuur worden studenten voorbereid op functies in de media waarbij de combinatie van praktisch, conceptueel en strategisch denken en inzicht belangrijke voorwaarden zijn. Bijvoorbeeld in social media strategy, digital productmanagement, beleidsadvies, webtv producer, communicatie of e-marketing. Wie na zijn bachelor een master wil volgen kan terecht bij Media Studies in Groningen of een andere master in binnen- of buitenland.

De opleiding gaat op 1 september met een volledig studieprogramma van start. Op de RUG Open Dag op zaterdag 11 april kunnen scholieren zich uitgebreid laten voorlichten over de nieuwe opleiding. Broersma: "We verwachten in de komende jaren een grote belangstelling, van zowel Nederlandse en internationale studenten voor deze BA”. Door het actuele en toekomstgerichte karakter moet Media Studies uitgroeien tot een gezichtsbepalende opleiding binnen de Faculteit der Letteren.

Meer informatie

Laatst gewijzigd:25 maart 2015 08:52

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Toegangscontrole Universiteitsbibliotheek Binnenstad

  In november worden de toegangspoortjes in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad getest. Als deze test naar tevredenheid verloopt, worden de poortjes definitief in gebruik genomen.

 • 18 oktober 2018

  Nieuw tijdschrift: Virtus

  Virtus is een onafhankelijk, multidisciplinair en meertalig peer-reviewed tijdschrift met artikelen over alle aspecten van de geschiedenis van de adel. Het is zojuist toegevoegd aan de tijdschriftenlijst van University of Groningen Press.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...