Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Faculteit GMW vernoemt gebouwen naar prominente hoogleraren

Gadourekgebouw, Van Geldergebouw, Snijdersgebouw en Jantina Tammeshuis
16 december 2014

Met het onthullen van de portretten van socioloog Ivan Gadourek, psycholoog Jan Snijders, onderwijskundige Leon van Gelder en geneticus Janitina Tammes heeft de faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen dinsdagmiddag 16 december de nieuwbouw en de gerenoveerde panden aan de Grote Rozenstraat officieel geopend. De openingshandeling werd verricht door Rita Landeweerd, PhMiddelen van de faculteit GMW en Jan de Jeu, vice-voorzitter van het College van Bestuur van de RUG én bovendien alumnus van de faculteit. De panden zijn vernoemd naar de oud-hoogleraren van de universiteit.

De vier portretten van de vernoemde hoogleraren. Van links naar rechts: Jantina Tammes, Leon van Gelder, Jan Snijders en Ivan Gadourek.
De vier portretten van de vernoemde hoogleraren. Van links naar rechts: Jantina Tammes, Leon van Gelder, Jan Snijders en Ivan Gadourek.

De nieuwbouw (Grote Rozenstraat 19) krijgt als naam het Gadourekgebouw. Ivan Gadourek was van 1958 tot 1985 hoogleraar Sociologie aan de faculteit. Het nieuwe pand bevat naast diverse algemene studentenruimtes, ook werkkamers voor de afdeling Sociologie. Het bestuursgebouw op Grote Rozenstraat 15 is vernoemd naar hoogleraar psychologie en voormalig Rector Magnificus Jan Snijders. Grote Rozenstraat 3 - thuisbasis van het GION en de afdeling Onderwijskunde - is vernoemd naar de eerste hoogleraar Onderwijskunde en stichter van het GION, Leon van Gelder.

Jantina Tammeshuis

Nieuwe Kijk in't Jatstraat 68 heet nu het Jantina Tammeshuis. De faculteit wil hiermee een eer bewijzen aan de eerste vrouwelijke hoogleraar in Groningen: hoogleraar Genetica Jantina Tammes. Haar wetenschappelijke carrière begon in 1897 in de voormalige hortus botanicus, de huidige locatie van de faculteit GMW, als assistente bij de hoogleraar botanie Jan Willem Moll. Het pand aan de Nieuwe Kijk in't Jatstraat 68, nu het onderkomen van het instituut Sustainable Society, was toen ook al onderdeel van het complex.

Gadourekgebouw (Grote Rozenstraat 19)
Gadourekgebouw (Grote Rozenstraat 19)

Vernoemen een traditie

Met het vernoemen van de prominente hoogleraren zet de faculteit een traditie voort. Ook de andere faculteitsgebouwen dragen de naam van een prominente gedragswetenschapper of historische persoon. Het Muntinggebouw is vernoemd naar de stichter van het voormalig Hortuscomplex Hendricus Munting. De psychologen zijn gevestigd in het Heymansgebouw, vernoemd naar de grondlegger van de psychologie in Nederland Gerard Heymans. Het Nieuwenhuisgebouw draagt de naam van professor Hendrik Nieuwenhuis, de eerste hoogleraar Pedagogiek in Groningen. Socioloog Bouman is de naamgever van het Boumangebouw, waarin de afdeling Sociologie van de faculteit is gehuisvest.

Prijsvraag

De nieuwe gebouwnamen zijn bedacht door medewerkers en studenten van de faculteit. Door middel van een prijsvraag konden zij namen met een motivatie insturen. De winnaar van de prijsvraag werd bekendgemaakt tijdens de opening: Hilda Amsing.

Laatst gewijzigd:05 april 2019 11:17

Meer nieuws