Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Honger en kou drijft muizen naar de dag

15 oktober 2014

Een groep onderzoekers van de afdeling Chronobiologie aan de Rijksuniversiteit Groningen toont aan dat muizen hun activiteit verschuiven van de nacht naar de dag wanneer ze last hebben van honger en/of kou, oftewel metabool worden uitgedaagd. Dit leverde een publicatie op in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences USA).

Zowel kou als honger zorgen ervoor dat muizen hun circadiane (dagelijkse) activiteitspatroon en interne orgaanklokken verschuiven naar de dag om zo energie te besparen. Volgens de onderzoekers kunnen deze bevindingen voor mensen van belang zijn omdat ze een evolutionaire verklaring geven voor de verhoogde kans op overgewicht in mensen die werken in ploegendienst.

Meer informatie: Vincent van der Vinne , Chronobiology unit, Centre for Behaviour and Neurosciences.

Van der Vinne V, Riede SJ, Gorter JA, Eijer WE, Sellix MT, Menaker M, Daan S, Pilorz V, Hut RA (2014) Cold and hunger induce diurnality in a nocturnal mammal .
Proceedings of the National Academy USA doi:10.1073/pnas.1413135111

Laatst gewijzigd:15 januari 2018 10:10

Meer nieuws

 • 12 december 2018

  Vervuiling leidt tot risico's voor Arctische ganzen

  Vervuiling van lucht, water en bodem kan verstrekkende gevolgen hebben voor dieren in poolgebieden. Een internationaal team onder leiding van Isabella Scheiber, Maarten Loonen en Jan Komdeur van de Rijksuniversiteit Groningen, met collega's van de...

 • 30 november 2018

  NTU Singapore and UG sign Double Doctorate agreement

  The highly ranked Nanyang Technological University ( NTU ) in Singapore and the University of Groningen (UG) have signed a Collaborative Degree PhD Programme in Materials and Nanoscience/-engineering . This agreement allows for the co-supervision of...

 • 29 november 2018

  SLF Afstudeerprijs voor student Technische Bedrijfskunde

  Masterstudent Bram Klein Kranenbarg van de Rijksuniversiteit Groningen heeft de SLF Afstudeerprijs 2018 gewonnen. Hij nam het in de finale op tegen Collin Drent van de Technische Universiteit Eindhoven. De jury koos unaniem Bram Klein Kranenbarg als...