Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Honger en kou drijft muizen naar de dag

15 oktober 2014

Een groep onderzoekers van de afdeling Chronobiologie aan de Rijksuniversiteit Groningen toont aan dat muizen hun activiteit verschuiven van de nacht naar de dag wanneer ze last hebben van honger en/of kou, oftewel metabool worden uitgedaagd. Dit leverde een publicatie op in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences USA).

Zowel kou als honger zorgen ervoor dat muizen hun circadiane (dagelijkse) activiteitspatroon en interne orgaanklokken verschuiven naar de dag om zo energie te besparen. Volgens de onderzoekers kunnen deze bevindingen voor mensen van belang zijn omdat ze een evolutionaire verklaring geven voor de verhoogde kans op overgewicht in mensen die werken in ploegendienst.

Meer informatie: Vincent van der Vinne , Chronobiology unit, Centre for Behaviour and Neurosciences.

Van der Vinne V, Riede SJ, Gorter JA, Eijer WE, Sellix MT, Menaker M, Daan S, Pilorz V, Hut RA (2014) Cold and hunger induce diurnality in a nocturnal mammal .
Proceedings of the National Academy USA doi:10.1073/pnas.1413135111

Laatst gewijzigd:15 januari 2018 10:10
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 05 september 2018

  Broedplaats voor slimme technologie

  ‘Samenwerking tussen De Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG en industrie op het gebied van slimme technologie leidt tot innovatie en nieuwe bedrijvigheid.’ Dat zegt Hugo Velthuijsen, directeur van het Marion van Os Centrum voor Ondernemerschap...

 • 24 augustus 2018

  Bart van Wees benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

  Prof.dr.ir. Bart van Wees is donderdag benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.