Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Honger en kou drijft muizen naar de dag

15 oktober 2014

Een groep onderzoekers van de afdeling Chronobiologie aan de Rijksuniversiteit Groningen toont aan dat muizen hun activiteit verschuiven van de nacht naar de dag wanneer ze last hebben van honger en/of kou, oftewel metabool worden uitgedaagd. Dit leverde een publicatie op in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences USA).

Zowel kou als honger zorgen ervoor dat muizen hun circadiane (dagelijkse) activiteitspatroon en interne orgaanklokken verschuiven naar de dag om zo energie te besparen. Volgens de onderzoekers kunnen deze bevindingen voor mensen van belang zijn omdat ze een evolutionaire verklaring geven voor de verhoogde kans op overgewicht in mensen die werken in ploegendienst.

Meer informatie: Vincent van der Vinne , Chronobiology unit, Centre for Behaviour and Neurosciences.

Van der Vinne V, Riede SJ, Gorter JA, Eijer WE, Sellix MT, Menaker M, Daan S, Pilorz V, Hut RA (2014) Cold and hunger induce diurnality in a nocturnal mammal .
Proceedings of the National Academy USA doi:10.1073/pnas.1413135111

Laatst gewijzigd:15 januari 2018 10:10
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 januari 2018

  Trage ‘hete elektronen’ verbeteren efficiëntie zonnecellen

  Fotonen waarvan de energie-inhoud groter is dan wat een halfgeleider kan absorberen produceren zogeheten ‘hete elektronen’. Het teveel aan energie dat die bij zich dragen gaat snel verloren door omzetting in warmte. RUG hoogleraar Maria Antonietta Loi...

 • 09 januari 2018

  Nieuw model brengt revolutionaire transistor dichterbij

  RUG-promovendus Siddhartha Omar heeft de ruis bestudeerd in het transport van elektronenspins in grafeen. Zijn conclusies is dat onzuiverheden in grafeen het transport hinderen. Deze ontdekking is een nieuwe stap richting een revolutionaire transistor...

 • 21 december 2017

  Broerstraat 5, Nummer 4, december 2017

  De hoofdpersonen in het decembernummer van ons alumnimagazine Broerstraat 5 leggen een positieve daadkracht aan de dag, die blijk geeft van veel optimisme voor de toekomst.