Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

heunis Piersma ontvangt Spinozapremie in bijzijn Koning Willem-Alexander (update: foto’s)

11 september 2014
Foto: Sascha Schalkwijk
Foto: Sascha Schalkwijk

Trekvogelecoloog Theunis Piersma van de Rijksuniversiteit Groningen ontving dinsdag 9 september de NWO-Spinozapremie uit handen van staatssecretaris Sander Dekker. De uitreiking van de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap werd bijgewoond door Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander. De NWO-Spinozapremie bedraagt 2,5 miljoen euro.

Theunis Piersma. Foto: Sascha Schalkwijk
Theunis Piersma. Foto: Sascha Schalkwijk

De feestelijke uitreiking vond plaats in de Nieuwe Kerk in Den Haag. De laureaten presenteerden daar hun onderzoek en hun plannen met de premie. Piersma: ‘Anderhalve eeuw geleden knipte Darwin de wereld op in dieren en planten aan de ene, en de omgevingen van die dieren en planten aan de andere kant. Deze ontwarring heeft de biologie enorm vooruitgeholpen, maar omdat we het grote belang van omgevingen uit het oog zijn verloren, is het biologisch onderzoek eenzijdig geworden. Met de NWO-Spinozapremie geef ik de omgeving weer de verdiende aandacht. Dat is hard nodig in een tijdsgewricht waarin het verlies van gezonde leefomgevingen van mensen en andere dieren gevaarlijk groot is geworden. Ik gebruik de NWO-Spinozapremie om de rol en het belang van omgevingen tastbaar en zichtbaar te maken, aan de hand van studies aan de individuele ontwikkeling van trekroutines van grutto’s, lepelaars en kanoeten.’

Foto: Sascha Schalkwijk
Foto: Sascha Schalkwijk
Laatst gewijzigd:15 januari 2018 10:10
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws