Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

heunis Piersma ontvangt Spinozapremie in bijzijn Koning Willem-Alexander (update: foto’s)

11 september 2014
Foto: Sascha Schalkwijk
Foto: Sascha Schalkwijk

Trekvogelecoloog Theunis Piersma van de Rijksuniversiteit Groningen ontving dinsdag 9 september de NWO-Spinozapremie uit handen van staatssecretaris Sander Dekker. De uitreiking van de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap werd bijgewoond door Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander. De NWO-Spinozapremie bedraagt 2,5 miljoen euro.

Theunis Piersma. Foto: Sascha Schalkwijk
Theunis Piersma. Foto: Sascha Schalkwijk

De feestelijke uitreiking vond plaats in de Nieuwe Kerk in Den Haag. De laureaten presenteerden daar hun onderzoek en hun plannen met de premie. Piersma: ‘Anderhalve eeuw geleden knipte Darwin de wereld op in dieren en planten aan de ene, en de omgevingen van die dieren en planten aan de andere kant. Deze ontwarring heeft de biologie enorm vooruitgeholpen, maar omdat we het grote belang van omgevingen uit het oog zijn verloren, is het biologisch onderzoek eenzijdig geworden. Met de NWO-Spinozapremie geef ik de omgeving weer de verdiende aandacht. Dat is hard nodig in een tijdsgewricht waarin het verlies van gezonde leefomgevingen van mensen en andere dieren gevaarlijk groot is geworden. Ik gebruik de NWO-Spinozapremie om de rol en het belang van omgevingen tastbaar en zichtbaar te maken, aan de hand van studies aan de individuele ontwikkeling van trekroutines van grutto’s, lepelaars en kanoeten.’

Foto: Sascha Schalkwijk
Foto: Sascha Schalkwijk
Laatst gewijzigd:15 januari 2018 10:10

Meer nieuws

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...

 • 05 november 2018

  TOP NWO grant voor prof. dr. Slotboom

  Professor dr. Dirk Slotboom heeft een TOP-grant van € 780.000 toegekend gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Het bedrag is voor zijn onderzoek naar de werking van transporteiwitten. Al sinds 1995, toen zijn...