Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Theunis Piersma ontvangt Spinozapremie in bijzijn Koning Willem-Alexander (update: foto’s)

11 september 2014
Foto: Sascha Schalkwijk
Foto: Sascha Schalkwijk

Trekvogelecoloog Theunis Piersma van de Rijksuniversiteit Groningen ontving dinsdag 9 september de NWO-Spinozapremie uit handen van staatssecretaris Sander Dekker. De uitreiking van de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap werd bijgewoond door Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander. De NWO-Spinozapremie bedraagt 2,5 miljoen euro.

Theunis Piersma. Foto: Sascha Schalkwijk
Theunis Piersma. Foto: Sascha Schalkwijk

De feestelijke uitreiking vond plaats in de Nieuwe Kerk in Den Haag. De laureaten presenteerden daar hun onderzoek en hun plannen met de premie. Piersma: ‘Anderhalve eeuw geleden knipte Darwin de wereld op in dieren en planten aan de ene, en de omgevingen van die dieren en planten aan de andere kant. Deze ontwarring heeft de biologie enorm vooruitgeholpen, maar omdat we het grote belang van omgevingen uit het oog zijn verloren, is het biologisch onderzoek eenzijdig geworden. Met de NWO-Spinozapremie geef ik de omgeving weer de verdiende aandacht. Dat is hard nodig in een tijdsgewricht waarin het verlies van gezonde leefomgevingen van mensen en andere dieren gevaarlijk groot is geworden. Ik gebruik de NWO-Spinozapremie om de rol en het belang van omgevingen tastbaar en zichtbaar te maken, aan de hand van studies aan de individuele ontwikkeling van trekroutines van grutto’s, lepelaars en kanoeten.’

Foto: Sascha Schalkwijk
Foto: Sascha Schalkwijk
Laatst gewijzigd:11 september 2014 12:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 13 december 2017

  Faculty of Economics and Business achieves 3-year EQUIS re-accreditation

  The European accreditation institution EFMD has just announced that the Faculty of Economics and Business (FEB) of the University of Groningen has been awarded the prestigious EQUIS accreditation for an additional 3 years. This re-accreditation was...

 • 12 december 2017

  Weidevogel en boer zijn gebaat bij ruige stalmest

  In agrarische graslanden spelen rode wormen een sleutelrol in de bodemvruchtbaarheid en in de voedselvoorziening van weidevogels. RUG-onderzoeker Jeroen Onrust onderzocht de wisselwerking tussen boeren, wormen en weidevogels. Hij concludeert dat de...

 • 06 december 2017

  Ribosomen bepalen lading van eiwitten

  Tijdens onderzoek naar de relatie tussen de ‘drukte’ in een cel, de ionsterkte en eiwitdiffusie ontdekten biochemici van de RUG iets bijzonders: positief geladen eiwitten blijven plakken aan de ribosomen. Dit verklaart waarom de meeste in water oplosbare...