Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

heunis Piersma ontvangt Spinozapremie in bijzijn Koning Willem-Alexander (update: foto’s)

11 september 2014
Foto: Sascha Schalkwijk
Foto: Sascha Schalkwijk

Trekvogelecoloog Theunis Piersma van de Rijksuniversiteit Groningen ontving dinsdag 9 september de NWO-Spinozapremie uit handen van staatssecretaris Sander Dekker. De uitreiking van de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap werd bijgewoond door Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander. De NWO-Spinozapremie bedraagt 2,5 miljoen euro.

Theunis Piersma. Foto: Sascha Schalkwijk
Theunis Piersma. Foto: Sascha Schalkwijk

De feestelijke uitreiking vond plaats in de Nieuwe Kerk in Den Haag. De laureaten presenteerden daar hun onderzoek en hun plannen met de premie. Piersma: ‘Anderhalve eeuw geleden knipte Darwin de wereld op in dieren en planten aan de ene, en de omgevingen van die dieren en planten aan de andere kant. Deze ontwarring heeft de biologie enorm vooruitgeholpen, maar omdat we het grote belang van omgevingen uit het oog zijn verloren, is het biologisch onderzoek eenzijdig geworden. Met de NWO-Spinozapremie geef ik de omgeving weer de verdiende aandacht. Dat is hard nodig in een tijdsgewricht waarin het verlies van gezonde leefomgevingen van mensen en andere dieren gevaarlijk groot is geworden. Ik gebruik de NWO-Spinozapremie om de rol en het belang van omgevingen tastbaar en zichtbaar te maken, aan de hand van studies aan de individuele ontwikkeling van trekroutines van grutto’s, lepelaars en kanoeten.’

Foto: Sascha Schalkwijk
Foto: Sascha Schalkwijk
Laatst gewijzigd:15 januari 2018 10:10
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....

 • 14 februari 2018

  Portugese pleisterplaatsen meer in trek bij jonge grutto’s dan Spaanse

  Mo Verhoeven van de Rijksuniversiteit Groningen en collega’s hebben ontdekt dat de jonge grutto’s deze verandering in het trekpatroon bewerkstelligen. Bijna alle volwassen vogels blijven namelijk op de trek naar Nederland trouw aan hun normale route:...

 • 14 februari 2018

  Jochen Mierau: ‘De gezondheidsverschillen in Noord-Nederland zijn bizar’

  Als kleine jongen ervoer hij het enorme contrast tussen Oost- en West-Berlijn. Nu maakt hij zich sterk voor het verminderen van schrijnende gezondheidsverschillen in onze regio. Een gesprek met Jochen Mierau, de onvermoeibare initiatiefnemer van de...