Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Miljoen dollar voor diabetesonderzoek

23 september 2014

Diabeter en de afdeling Endocrinologie van het UMCG gaan onderzoeken waarom type 1 diabetes zo'n verscheidenheid laat zien in oorzaak en uitingsvormen, maar ook naar waarom sommige mensen geen en andere juist veel problemen bij de ziekte ondervinden. Die kennis is belangrijk om steeds meer patiënten op exacte wijze de juiste behandeling en uiteindelijk hopelijk de juiste genezing te bieden. Nieuw onderzoek heeft namelijk aangetoond dat type 1 diabetes een zeer heterogene, gevarieerde ziekte is. Dankzij een donatie ter waarde van ruim 1 miljoen dollar van JDRF Nederland kunnen Diabeter en het UMCG dit onderzoek gaan uitvoeren.

"We staan aan de vooravond van 'precision medicine'" vertelt dokter Henk-Jan Aanstoot (Diabeter), die samen met professor Bruce Wolffenbuttel (UMCG) het onderzoek leidt. Door dit onderzoek hopen we nauwkeuriger vast te stellen welke behandeling iemand nodig heeft. "Vroeger beschouwden we type 1 diabetes als een eenduidige aandoening", vult Wolffenbuttel aan. "Recent onderzoek laat echter zien dat bijvoorbeeld de nu experimentele genezingsmethoden bij de één veel beter werken dan bij de ander. Ook zien we dergelijke verschillen bij het gebruik van medicamenten of bij de kans om complicaties te krijgen".

Bij het onderzoek worden alle bijna 1500 patiënten, jong en oud, die bij Diabeter en het UMCG onder behandeling zijn gevraagd om bloed af te staan voor onderzoek naar nieuwe en bijzondere zgn. biomarkers. Door dergelijke nieuwe markers te combineren met de medische gegevens hopen de onderzoekers die verscheidenheid bij mensen met type 1 diabetes te ontwarren. Bij 150 mensen willen de onderzoekers nog nauwkeuriger naar deze markers kijken. "Dit onderzoek is essentieel om de nu in ontwikkeling zijnde medicijnen en methoden beter in te zetten en succesvol te maken", aldus Aanstoot. Samen met diverse andere onderzoekers in de hele wereld wordt de route en de puzzel naar een oplossing en genezing van type 1 diabetes dichterbij gebracht. Wolffenbuttel: "met deze studies voegen we een stuk van de ontbrekende landkaart aan, mede dankzij het JDRF”.

Diabeter is het nationale centrum voor de behandeling van diabetes bij kinderen en jongeren.

Laatst gewijzigd:23 september 2014 09:56

Meer nieuws

 • 25 mei 2018

  Een genschakelaar om gezond oud te kunnen worden

  Ouder worden gaat vaak gepaard met een afname van spierkracht en het ontstaan van ouderdomsziekten. Het is bekend dat een caloriebeperkt dieet verouderingsprocessen kan vertragen en daardoor het ontstaan van deze ziekten. Onderzoekers van het European...

 • 24 mei 2018

  Familie IC-patiënten tevreden over kwaliteit einde-leven-zorg

  Familieleden van patiënten op de Intensive Care vinden de kwaliteit van de zorg die daar geboden wordt, goed. Ze zijn in het bijzonder tevreden over de zorg aan het einde van het leven. Als verbeterpunt geven families aan dat ze meer betrokken hadden...

 • 15 mei 2018

  UMCG test vóór zwangerschap kans op krijgen ernstig ziek kind

  Vanaf half mei 2018 is het voor alle stellen in Nederland mogelijk om via 6 hiervoor getrainde huisartsen een DNA-dragerschapstest te doen. Deze test maakt het voor stellen mogelijk om al vóór de zwangerschap te laten onderzoeken of er een verhoogde...