Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Colloquium Mathematics, Professor Rafael Ortega

01 juli 2014

Join us for coffee and tea at 15.30 p.m.

Date:                      

Tuesday, July 1st 2014

Speaker:

Professor Rafael Ortega

Room:

5161.0293 (Bernoulliborg)

Time:

16.00

Title: Periodic solutions of the forced pendulum: from existence to stability


Abstract:


Consider the equation $$x''+\beta \sin x=f(t)$$ where $f(t)$ is a periodic forcing. This simple model is a good laboratory to test some global methods in Nonlinear Analysis. Traditionally the existence of periodic solutions is discussed using tools coming from Topology and Calculus of Variations. In this talk we will try to adapt these tools for the study of the stability of these solutions. The results will be of the type "For almost every forcing $f(t)$..." and the notion of set of measure zero in a space of infinite dimensions will play an important role.

Colloquium coordinators are Prof.dr. A.C.D. van Enter (e-mail : A.C.D.van.Enter@rug.nl) and Dr. A.V. Kiselev (e-mail: a.v.kiselev@rug.nl )

http://www.rug.nl/research/jbi/news/colloquia/mathematics-colloquia/

Laatst gewijzigd:07 juli 2014 14:22

Meer nieuws

 • 16 mei 2018

  Het nut van algen boven water

  Tussen de Bahama’s en Ierland goten algenonderzoeksters Maria van Leeuwe en Jacqueline Stefels van de RUG honderden liters oceaanwater door hun filters. Ze voeren op onderzoeksschip de Pelagia een etappe van de NICO-expeditie mee. Het Netherlands Initiative...

 • 09 mei 2018

  Petra Rudolf gekozen tot nieuwe voorzitter European Physical Society

  RUG-hoogleraar Experimentele Vaste Stof Fysica Petra Rudolf is verkozen tot 'president' van de European Physical Society (EPS). Met ingang van april 2019 zal zij deze organisatie, die natuurkundige vakverenigingen in heel Europa (inclusief Turkije en...

 • 08 mei 2018

  Professor Sijbren Otto wint eervolle Royal Society of Chemistry Award

  Aan hoogleraar Systeemchemie Sijbren Otto van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is de Supramolecular Chemistry Award 2018 van de Britse Royal Society of Chemistry toegekend. Otto ontvangt deze tweejaarlijkse prijs voor zijn bijdrage aan het onderzoek...